Största digitala attacken någonsin för leverantören

E-handlare bättre skyddade än myndigheter.

Företaget Akamai är ett av världens största molnföretag som jobbar med att leverera innehållet på webbsidor och skydda sina kunder mot olika former av digitala attacker.

Den svenska hostingleverantören Glesys har tidigare berättat om det ökade hotet att utsättas för digitala attacker och de har bland annat infört en speciell tjänst, som e-handlare kan använda för att skydda sig.

Annons

LÄS ÄVEN: Hot på nätet och att tvätta bort digitala attacker

"Aldrig bekämpat en så här stor attack"

Nu berättar den globala aktören Akamai att de i förra veckan utsattes för den största DDoS-attacken i företagats historia. Som tur var riktades inte attacken mot något mål i Sverige.

- Vi har aldrig bekämpat en sådan här stor attack av den här typen tidigare. Hade den varit riktad mot till exempel Sverige, hade den kunnat slå ut många viktiga samhällsfunktioner, ungefär som att hela Essingeleden - alla filer i båda riktningar - samt andra vitala delar av det svenska vägnätet, skulle slås ut. Det sätter det onekligen i perspektiv, säger Erik Henriksson, kundansvarig på Akamai.

"Detaljhandeln bättre skyddade"

Överbelastningsattacken mäts i hur stor trafik som genererades och den siffran ska ha landat på 1 300 000 megabit per sekund (Mbps), vilket kan jämföras med en vanlig svensk bredbandsuppkoppling på 100 Mbps.

- Många företag har ganska bra förbindelse mot internet, men då pratar vi om kanske 1 Gbps (1000 Mbps), eller i vissa fall 10 Gbps (10 000 Mbps). Så att försöka skydda sitt datacenter så att det kan stå mot en attack om 1 300 000 Mbps, är lönlöst, förklarar företaget.

De digitala attackerna måste helt enkelt stoppas längre ut på nätet, av större leverantörer. E-handlare vars levebröd kommer direkt ifrån webbsajten sägs dock ofta vara bättre förberedda än till exempel många myndigheter.

- I Sverige är bankerna och de stora varumärkena inom detaljhandeln bättre skyddade, alltså de branscher som verkar inom e-handel, eller i någon form har sin affär online, säger Erik Henriksson.

Annons
Annons