Striden kring nätvinhandeln leder till polistillslag

För två veckor sedan fick nätbutiken Handlavin.se påhälsning av polisen. Vin togs i beslag och åklagaren har nu inlett en förundersökning mot ägaren Peder Molin. Men även om Peder riskerar fängelse, är han glad att frågan om vad som är laglig nätvinhandel, kommer att prövas i domstol.

Kampen om vinförsäljningen på nätet fortsätter. Efter att City Gross och Winefinder i somras polisanmäldes av Systembolaget, en förundersökningen som senare lades ner av åklagaren, har Regeringen flaggat för att alkohollagen måste förtydligas.

Något många vinhandlare håller med om, och säkert även Peder Molin, som via sajten Handlavin.se förmedlar ekologiska viner från småskaliga vingårdar i Österrike. Den 19 mars kom nämligen en piketbil med beväpnade poliser i uniform och hälsade på.

Annons

Syftet med polisutryckningen var att sätta stopp för en misstänkt grov otillåten alkoholförsäljning. Åklagaren har nu inlett en förundersökning mot Peder Molin, och polisen har tagit vinpaket i beslag som skulle ha levererats till ett tjugotal kunder.

– Jag är inget hot mot folkhälsan. Jag hjälper till med sådan privatimport av vin från annat EU-land som EU-domstolen har sagt att Sverige måste acceptera. Svensk alkoholskatt och moms har betalats för varenda flaska vin jag har hjälpt folk att köpa och ingen försäljning sker till någon under 20 år. Förutom jag så drabbades även de drygt 20 kunder vars beställda och betalda vinpaket just hade levererats från Österrike och som nu togs i beslag av polisstyrkan, säger Peder Molin.

Riskerar sex års fängelse

Peder Molin är sedan starten registrerad hos Skatteverket som distansförsäljare enligt lagen om alkoholskatt. Han har också en bankgaranti utställd på Skatteverket till säkerhet för betalningen av alkoholskatt.

Enligt Peder har också alla tillämpliga svenska skatter betalats för varenda flaska vin som han har förmedlat till kunder i Sverige. I morgon den 4 april lämnar hans advokat in en begäran till Stockholms tingsrätt om att domstolen ska häva beslaget.

– Den 27 mars var jag på mitt livs första polisförhör. Där blev jag delgiven misstanke att jag under det senaste 2,5 åren i strid med detaljhandelsmonopolet i alkohollagen har sålt vin till konsumenter i Sverige till ett sammanlagt belopp om minst cirka 250 000 kronor. För detta riskerar jag fängelse i minst sex månader och upp till sex år, säger Peder Molin.

Men även om det känns jobbigt att råka ut för något i den här storleken. Så är Peder glad att frågan om vad som är laglig nätvinhandel, nu kommer att prövas i domstol.

– En statlig utredning tillsattes i januari för att reda ut de erkänt oklara reglerna för vad som är tillåten nätvinhandel. Om mitt fall går till domstol hoppas jag tingsrätten instämmer i att min verksamhet är laglig. I varje fall ska jag inte straffas för att det skrivs lagar som inte ens ledande jurister säkert kan säga hur de ska tolkas, säger Peder Molin.

Källa: Press

Annons

Annons