Stripe vill göra betalningar till en del av Internet

Betalföretaget Stripe ämnar att revolutionera betalningar på nätet. Bakom står två unga killar som var trötta på komplicerade betalsystem och i ryggen har de investerare som Elon Musk, Sequoia och Andreessen Horowitz. Totalt har företaget tagit in 120 miljoner dollar. Nu kommer tjänsten till Sverige.

Stripe är ett av flera nya företag som försöker anpassa gammal infrastruktur för betalningar till Internet. Främst handlar det om kortbetalningar men visionen är att man skall kunna ta betalt av vem som helst ifrån vilken plats som helst, gränslöst precis som Internet.

I en intervju med Wired berättar grundarna, och bröderna, John och Patrick Collison att en betalmodul skall vara lika lätt att lägga in på en sida som en YouTube-video. Det är även något som reflekteras på Stripes hemsida där man får se enkla kodsnuttar i flera olika programmeringsspråk.

Annons
Annons

Sömlösa transaktioner

Stripe jobbar med att koppla ihop appar, e-handelssidor och allt annat som kan behöva ta emot betalningar, med kunder över hela världen. Detta genom att minska friktionen och utvecklingstiden för de som behöver ta emot betalningar. Men även genom att koppla in sig i olika länders betalmetoder och valutor. Primärt jobbar de med att ta emot kreditkort men stödjer även nya betalsätt som exempelvis Bitcoin.

Företaget arbetar sakta men säkert för att ta sig in på nya marknader och skall numera finnas i totalt 17 länder. Ett av dessa är Sverige. Just nu är dock tjänsten i en privat beta för de nordiska länderna Norge, Danmark och Sverige. De som tidigt visat sitt intresse för tjänsten har i dagarna fått en inbjudan.

– Från och med idag kan du acceptera Visa, MasterCard och American Express transaktioner i 139 valutor, som kan utbetalas i kronor, euro, brittiska pund och dollar. Dessutom, om du skapar en marknadsplats, e-handelsplattform, faktureringssystem, eller något annat som hjälper användare ta betalt, kan du använda Stripe Connect för att låta användarna acceptera kreditkort direkt genom att låta dem ansluta sina Stripe-konton, skriver företaget till svenska intressenter.

Stripe stoltserar med att när tjänsten lanserats fullt ut i ett land så kan man ta emot betalningar ifrån kunder i hela världen, oavsett var de befinner sig.

Betala med ett klick

Annons
Annons

Betaltjänsten konkurrerar bland annat med PayPal och kanske speciellt deras bolag Braintree som också jobbar med att förenkla betalningar för de som säljer via nätet.

Transaktionskostnaden via Stripe ska vara ganska hög men man slipper månadsavgifter och andra fasta kostnader. Tjänsten riktar sig alltså primärt till mindre aktörer och kanske speciellt de som snabbt behöver implementera betalningar i exempelvis en app. Stripe har som flera andra nya tjänster ett starkt mobilt fokus där man kan handla med endast en knapptryckning, om uppgifterna sparats tidigare.

Globalt fokus

Stripe har även kopplat ihop sig med kinesiska Alipay och stödjer därmed deras betalmetod i sin kassa. Det handlar alltså om ett globalt fokus och om man snabbt behöver en betalmetod för att ta emot internationella order, via flera olika enheter, kan Stripe vara ett alternativ att titta närmare på.

När tjänsten går ut ur den nuvarande privata beta-versionen skall den vara produktionsredo. Stripe behåller nämligen tjänsten i publik beta, även om den är stabil, tills den har samma funktioner som i andra länder.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!