Succéstarten räckte inte men framtiden är glasklar

Räckesbutiken.se i Ängelholm har sedan starten 2010 ökat sin omsättning från 2,6 till 12 miljoner kronor. Deras måttbeställda glasräcken som konstrueras, prissätts och beställs direkt via sajten har blivit en succé. Nu satsar ägarna på egen glastillverkning och fortsatt expansion utomlands.

Räckesbutiken.se grundades 2010 av kusinerna Andreas Wedberg, med bakgrund inom IT-branschen, och André Svensson, tredje generationen i familjeägda glasmästeriet Villans Glas som startades av Andrés farfar.

Med kunskaper inom sina respektive områden skapade de en e-handelssajt där kunden själv kan designa sina räcken. All tillverkning sker lokalt och försäljningen via nätet.

Annons

– Allt tog sin början när jag arbetade som glasmästare och säljare för Villans Glas. En bekant behövde ett glasräcke i aluminium och bad mig tillverka det. Jag tvekade eftersom jag aldrig hade gjort ett glasräcke tidigare, men så ändrade jag mig och fick ihop det, och kunden blev jättenöjd, säger André Svensson.

Ta fram nytt eller bredda

Tillsammans kompletterar de varandra på ett bra sätt och företagets utveckling har överträffat alla förväntningar. När orderna strömmade in i allt raskare takt var frågan om man skulle ta fram nya produkter eller bredda marknaden.

Det blev det sistnämnda alternativet och under 2013 har man expanderat sin verksamhet till både Norge och Finland.

– Tanken var att även satsa på Danmark, men tyvärr fann vi inte personal som passade in, så där ska vi göra ett nytt försök under 2014, säger André.

Mot nya marknader

Under 2013 förväntas Räckesbutiken omsätta drygt 12 miljoner kronor och vinsten beräknas landa runt 1 miljon kronor. Men man har ännu större omsättningsmål och under 2014 fortsätter expansionen med Danmark och Tyskland.

– Med Danmark så kan vi nu räkna in samtliga de nordiska länderna som våra marknader. Tyskland känns därefter som ett väldigt naturligt steg, säger André Svensson.

Lanseringarna i Tyskland och Danmark kommer innebära nyanställningar av personal som ska arbeta med respektive marknad. En annan satsning som genomförs i år är egen glastillverkning, en betydande investering.

– Vi har köpt in maskinerna som krävs för tillverkningen av lamellglas och vi räknar med att inleda produktionen i mars. Vi vill växa ytterligare och då måste vi ha kontroll över glastillverkningen. Dessutom blir det billigare att tillverka glaset i egen regi än att köpa in det, säger André Svensson.

Annons

Källa: HD, Press

Annons