Svårt för grekerna att näthandla över gränserna

Krisen i Grekland har lett att landets regering förbjudit de flesta penningöverföringarna utanför Grekland. Något som gjort det svårt att e-handla från utländska e-handelssajter.

I förra veckan berättade vi om hur krisen i Grekland gjort att landets invånare tagit till e-handeln för att konvertera sina utsatta sparpengar till kapitalvaror. Något som ska ha fungerat utan restriktioner förutsatt att nätbutiken är baserad i Grekland.

Det ska däremot ha varit betydligt svårare att handla från utländska e-handelssajter då den grekiska regeringen förbjudit de flesta penningöverföringarna utanför landet. Förutom att transaktioner via PayPal och iTunes nekats den senaste tiden, så ska även grekiska kreditkort ha varit så gott som värdelösa på sajter utanför Grekland.

Annons

– PayPal godkänner transaktionen om köparen har tillräckliga medel på sitt PayPal-konto, men inte om köparen försöker finansiera köpet med ett grekisk kreditkort eller bankkonto, säger en taleskvinna för PayPal medan Apple valt att inte kommentera saken närmare.

Vad betyder då detta för e-handlare utanför Grekland som får en beställning från just Grekland. För även om de flesta penningöverföringarna nekas av de grekiska bankerna så godkänner de en del av de gränsöverskridande köpen.

Bör vara försiktig

Den allmänna hållningen bland experterna är att man som e-handlare bör vara försiktig med att godkänna ordern så länge som restriktionerna från de grekiska bankerna finns kvar. För även om en e-handlare väljer att acceptera ett köp med ett grekiskt kort i hopp om att få betalt när restriktionerna försvinner, så är det inte säkert att banken som utfärdat kortet godkänner transaktionen.

Peter Caparso, CCO för betaltjänsten BlueSnap, konstaterar att utan restriktionerna skulle de grekiska bankerna sannolikt ha gått i konkurs vid det här laget.

– Många grekiska konsumenter använder sina sista pengar för att köpa Apple-produkter och spelkonsoler. Det bästa är att vänta med att godkänna transaktioner från Grekland. Åtminstone de närmaste dagarna, säger Caparso.

Under morgonen ska helgens segslitna förhandlingar kring en lösning på krisen i Grekland äntligen ha nått ett slut. Efter 17 timmars förhandlingar har euroländerna kommit överens om ett nytt stödpaket för Grekland men vad detta innebär är ännu inte helt klart då man för tillfället håller en presskonferens där man redogör kring det nya avtalet.

 

Källa: Internet Retailer

Annons

Annons