Svartlistad av gränspolisen efter onlineköp

Oväntad risk med e-handel.

Vi har tidigare berättat om hur stora marknadsplatser som Alibaba och Amazon kämpar med piratkopierade produkter av olika slag. Många varumärken vägrar att lägga upp sina varor på marknadsplatserna för de anser att nätbutikerna är besudlade med kopior från oseriösa säljare.

LÄS ÄVEN: E-handlare och skotillverkare i bråk om kopior

Annons

Piratkopior på marknadsplatser är inget nytt. Nu rapporterar dock sajten Lifehacker om ett oväntat problem som kan uppstå för konsumenter som råkar köpa en falsk vara.

En ingenjör på PayPal, vid namn Harper Reed, ska nämligen ha beställt en resväska på Amazons marknadsplats och sedan hamnat i trubbel med gränspolisen.

Resväskan ska enligt ingenjören ha sett äkta ut på sajten och han ska ha betalat vad han ansåg vara fullpris för varan. Priset låg på 700 dollar, så det var alltså ingen billig väska.

Fick pengarna tillbaka

Väskan i frågan dök dock aldrig upp. Harper Reed fick som tur var pengarna tillbaka, och tänkte inte mer på saken. Åtminstone inte förrän han ett tag senare skulle ansöka om “Global Entry”, vilket är ett program som gränspolisen i USA erbjuder för snabbare inträde i landet. Medlemmar i programmet kan enkelt skanna sitt fingeravtryck eller pass och kan därmed snabbare ta sig förbi tullen vid inträde.

Detta program gäller dock lågriskresenärer, vilket Harper Reed tydligen inte längre visade sig vara efter Amazon-beställningen. Reed var nu klassad som importör av förfalskade varor och fick inte någon snabbbiljett genom tullen. Han nekades inträde i Global Entry.

Blev flaggad som piratimportör

Exakt vad som hänt är inte helt fastställt men väskan som Harper Reed hade beställt hos Amazon var med stor sannolikhet en piratkopia av originalet. Den hade sedan blivit stoppad av tullen som konstaterat att mottagaren var Harper Reed, som därmed blev markerad som importör av den förflaskade produkten.

Det ska gå att överklaga beslutet men det kan ta månader. Harper Reed är som ni kan förstå inte helt nöjd över situationen och har uttryckt sin frustration på Twitter:

Annons