Svensk Handel hyllar Kamprad: ”En av vår tids absolut största”

"Företaget har revolutionerat handeln".

Beskedet om Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bortgång i helgen fick spridning över hela världen, och förstås inte minst här hemma i Sverige. Reaktionerna har varit blandade, men många tar tillfället i akt att hylla Kamprads livsverk, som många menar också gjort Sverige känt runt om i världen. Så även branschorganisationen Svensk Handel.

- Ingvar Kamprad är en av vår tids absolut största entreprenörer. Han startade som 17-åring ett företag som satt Sverige på kartan runt om i världen. Ikea har inte bara förändrat miljontals hem världen över, företaget har också revolutionerat handeln. Ingvar Kamprads gärning kommer att fortsätta att leva vidare en lång tid framöver, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Fick hederspris för "enastående arbete"

Det är dessutom inte första gången som Svensk Handel tackar Kamprad för hans insatser. Så sent som i maj 2017 fick han organisationens hederspris "för sitt enastående arbete för den svenska handeln". 

Ikea började som ett postorderföretag och till en början drev Kamprad företaget från sitt barndomshem i Småland. Även om startåret för företaget var 1943 så började Ikea enligt Wikipedia inte att sälja möbler förrän 1947, varpå det dröjde till 1955 innan företaget började designa sina egna möbler. Mellan 1943 och 1947 ska Kamprad istället ha sålt bland annat pennor, tavelramar, klockor, smycken och plånböcker.

Det sägs dessutom att Kamprad redan som barn sålde tändstickor till grannarna, av vissa sett som ett bevis på han tidigt entreprenöriella begåvning.

Från postorder till e-handel

1958 tog Ikea steget från postorderföretag till Vaurhus-kedja, när det första varuhuset öppnade i Älmhult. Sedan dess har både varuhusen och distanshandeln utvecklats rejält och på senare år har Ikea vid flera tillfällen satsat på e-handel. Så sent som i höstas fick företaget ett nytt e-handelslager. 

LÄS ÄVEN: Stor invigning av Ikeas nya e-handelslager

Idag klockan 12.00 hålls en minnesstund med en tyst minut för Ingvar Kamprad på varuhus och andra arbetsplatser inom Ikea över hela världen.

- Vi har också kondoleansböcker på alla enheter och idag flaggar vi på halvstång, skriver företagets pressavdelning till Ehandel.se. 

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!