Svensk robot i samarbete med Textilhögskolan och e-handlare

Ska lösa sista milen.

Hugo är en svensk markbunden robot som ämnar att lösa den sista biten av leveransen ut till kund. Företaget bakom, Hugo Delivery, ska vara finansierat av den digitala byrån Berge, Drive Sweden och Vinnova.

Nu meddelar Hugo att man även har inlett ett samarbete med Textilhögskolan i Borås och Ericsson samt e-handlarna Something Borrowed och Sportlala. E-handlarna kommer gissningsvis att vara de första att testa den nya leveransroboten som nu håller på att utvecklas.

Annons

- Hugo arbetar med Textilskolan i Borås, Ericsson och Sportlala för att utveckla och integrera cirkulära textiltjänster. Vi kommer även att titta på möjligheterna att förbättra returprocessen, både utifrån konsumenternas bekvämlighet och ur hållbarhetssynpunkt, skriver företaget i ett pressmeddelande.

En prototyp av Hugo

"En hållbar leveranslösning"

Även om e-handelns miljöpåverkan i stort ej är klarlagd så sägs bland annat mode på nätet, med sina många returer, vara lite av en miljöbov. Och miljön ska vara en stor del av motivationen bakom Hugo.

LÄS ÄVEN: E-handelns kamp mot returerna och för miljön

- Med den ökande risken för miljön och den snabba e-handelstillväxten kommer Hugo och våra samarbetspartners att leda vägen framåt för att utveckla en hållbar leveranslösning för den sista milen. Samarbetet kommer att se till att någon tar ansvar för att mildra och förhoppningsvis ta bort de negativa effekter som framtida konsumtion har på vår planet, säger Hugos vd och medgrundare Minna Sandberg.

Hugo grundades i augusti 2018 och man håller nu på att bygga en prototyp av roboten. Fokus sägs ligga på modularitet och den ska kunna hantera många olika typer av paket.

Annons