Svenska E-handlare utsatta för stora bedrägerier

Just nu pågår omfattande bedrägerier mot svenska e-handlare. Bedragare har med hjälp av förvillande e-postadresser beställt från ett flertal e-handelsföretag med mångmiljonförluster som följd.

Svensk Handel har gått ut med en varning avseende omfattande bedrägerier mot svenska e-handlare. Det hela har skett genom att bedragarna skapat e-postadresser, som liknar de adresser aktuella företag har, för att sedan beställa varor.

– Väldigt många företag är drabbade med många miljoner i förluster och det pågår nu i realtid. Vissa av köpen är anmärkningsvärt stora och kontrollen från företagen är mycket begränsad, för att uttrycka sig milt, skriver Per Geijer, Säkerhetschef på Svensk Handel i ett uttalande.

Annons

Noggranna kontroller

Bland annat ska bedragarna lägga till ändelsen ”AB” i adressen, exempelvis @företagetab.se där originalet är @företaget.se. Svensk handel påpekar också att kontroll av e-postadresser många gånger inte är tillräckligt då bedragarna byggt upp fasader som liknar de äkta företagen, liknande phishing-försöken mot svenska banker.

– Vår rekommendation är att vara mycket noga med kontroll av beställningar som sker på detta sätt. Genomför alltid motringning vid större beställningar, reagera speciellt på förfrågningar som önskar ändlösa krediter och/eller gör stora beställningar, skriver Per Geijer.

Annons