Svenska e-handlare populära i utlandet: ”Har kommit långt”

15 procent av invånarna i Norden har e-handlat från Sverige under det senaste året.

Enligt en norsk undersökning som presenterades nyligen är Sverige favoritlandet när norrmännen e-handlar från utlandet. Nu kommer nya siffror som backar upp att Sverige och svenska nätbutiker går hem i andra länder.

PostNords rapport “E-handeln i Norden” meddelar att 400 000 av våra nordiska grannar har e-handlat från svenska nätbutiker under det senaste året. Sammanlagt har 15 procent av invånarna i Sverige, Finland, Danmark och Norge enligt rapporten e-handlat utomlands.

Annons

- Sverige är ett land med många starka varumärken, som har bra erbjudande och efterfrågade produkter. Att vi hamnar högt upp bland våra nordiska grannars favoritländer är inte så konstigt. Många svenska webbutiker har kommit långt i sitt erbjudande med hur användarvänliga de är, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord Sverige, i ett pressmeddelande.

Kina och Storbritannien är dock fortsatt de länder som drar mest e-handelstrafik från Norden. På listans tredje, fjärde och femte plats kommer Tyskland, USA och Sverige.

Lägre leveranskrav i Norge och Finland

Mest benägna att vända blicken mot e-handlare i andra länder är konsumenterna i Finland, där 46 procent uppgav att de beställde varor från utländska sajter så ofta som varannan månad.

Hur ofta man e-handlar från utlandet verkar också få konsekvenser för vilka förväntningar man har på leveranserna. Enligt PostNords rapport är finska och norska konsumenter - som också e-handlar oftast från utlandet - mer benägna att vänta en extra dag på att få sin vara.

“E-handeln i Norden” bygger på konsumentundersökningar gjorda i Finland, Sverige, Norge och Danmark under det senaste året. Totalt ska drygt 89 000 svaranden ha deltagit i PostNords enkäter.

Annons