Svenska jätten tror inte att Amazon ska erövra Norden

Företagets vd uttalar sig.

Marcus Lindqvist, vd på Qliro Group, uttalade sig igår i media (via Nyhetsbyrån Direkt) och talade kanske framför allt till aktiemarknaden gällande ryktet om att Amazon är på väg till Sverige. Ett rykte som för övrigt cirkulerat i åratal, men som nu går extra varmt i flera tidningar.

Ryktet har tydligen lett till att Qliros aktie har fått sig en smäll. Den svenska e-handelsjätten ses alltså som ett potentiellt offer om Amazon skulle göra en satsning i Sverige och Norden. Enligt Marcus Lindqvist är dock ett inträde av Amazon snarare en möjlighet än ett hot.

Annons

- Vi tror att ett eventuellt Amazoninträde i Sverige eller Norden kommer att förstärka näthandelns nuvarande nordiska tillväxt - som ligger på 10-15 procent per år - tack vare att fler människor får upp ögonen för e-handelns fördelar och börjar handla, säger Marcus Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

"Varför skulle de göra det här?"

När Amazon gått in i andra länder i Europa så ska inte de inhemska aktörerna ha slagits ut vind för våg, och Marcus pekar på att det inte är en "winner takes it all"-situation i Europa för Amazon. Den amerikanska e-handlarens framgångar i exempelvis Tyskland och Storbritannien sägs också bero på ett tätt nätverk av distributionscentraler. Och att Amazon skulle skapa ett liknande nätverk i ett relativt glesbefolkat område som Norden, tror Marcus Lindqvist är osannolikt.

- De har inte tagit så höga andelar som i USA i några andra länder, så att de skulle göra det här är inte realistiskt om de inte bygger upp en oöverträffad logistikapparat. Och varför skulle de göra det när de inte gjort det i liknande länder i Europa? frågar sig Marcus Lindqvist.

"En miljard kronor i Sverige"

Qliro Group uppskattar samtidigt Amazon omsättning i Sverige till ungefär en miljard kronor.

- Om man utgår från GfK:s och våra estimat om vad Amazon omsätter i Sverige nu, cirka en miljard kronor, och generöst antar att de ökar till 10 procents marknadsandel på fem år och därmed växer sin omsättning till 20-30 miljarder - då växer ju ändå marknaden med mycket mer än så, konstaterar Marcus Lindqvist.

Ryktet att Amazon ska göra sitt inträde i Sverige i år, med eget lager och svensk sajt, har bland annat baserats på att e-handlaren nu rekryterar folk till denna satsning. Detta är dock inte något som Marcus Lindqvist känner till, även om han är chef över en e-handelspersonal på 700 personer.

För att sammanfatta så tror Qliro inte att det är speciellt sannolikt med en storsatsning ifrån Amazons sida i Sverige, och även om de skulle få för sig att göra det så kommer det inte att vara dödsstöten för nordisk e-handel.

- Amazon är inte slutet för andra e-handlare i Norden, tvärtom, säger Marcus Lindqvist.

Annons

Annons