Svenskarna fortsätter att oroa sig för kortbetalningar på nätet

Trots att nätet står för en allt större del av julhandeln i Sverige känner närmare hälften av svenskarna en oro när det kommer till att betala med kort på nätet.

I år förväntas svenskarna handla julklappar för 20,5 miljarder, varav 5,4 miljarder kronor kommer att spenderas på nätet, enligt PostNords e-barometern. Något som innebär att mer än var fjärde julklapp i år kommer köpas online.

Men trots att vi handlar för allt mer, och att allt fler personer använder nätet för att göra sina julklappsinköp, känner en stor del av svenskarna fortfarande en otrygghet över att använda kort när de betalar visar en ny rapport från Sentor.

Annons

– Ska man betala med kort bör man först och främst säkerställa att man är inne på en legitim webbplats och att betalningen sker krypterat. Enklast är att titta efter hänglåset bredvid fältet där man skriver in webbadressen, säger Sentors informationssäkerhetschef Albin Zuccat.

Förvånad över oron

I undersökningen har 1001 svenskar fått ge sin syn på kortanvändning på nätet och 47 procent uppger att de känner sig otrygga med att lämna ut sitt kreditkort när de handlar på nätet. Endast 29 procent säger att de känner sig trygga med att betala med kort online.

– Känner man en oro över att använda kort när man handlar på nätet så finns det oftast andra betalningsformer att välja på, exempelvis att betala via faktura, säger Albin Zuccat.

Rapporten visar även att svenskarna oroar sig allra mest över bli av med kreditkortsuppgifter vid ett intrång på nätet. 70 procent uppger att en förlust av kreditkortsuppgifter vore mest bekymmersamt.

– Det är förvånande att så många känner en oro över att bli bestulna på sina kreditkortsuppgifter när banken i de flesta fall ändå betalar tillbaka pengarna av goodwill när man har utsatts för ett brott, säger Albin Zuccato.

Annons