Svenskt miljardbolag stänger butiker – satsar på e-handel

K-rautas systerbutik gör stor omställning till e-handel.

Onninen och K-rauta är en del av K Group som är bildat av det finska bolaget Kesko. K Group är enligt egen utsago den tredje största detaljhandelskedjan i norra Europa med cirka 45 000 anställda.

Nu meddelar koncernen att Onninen står inför en stor omstrukturering som kommer att leda till uppsägningar men även nyrekryteringar. Omorganisationen ska leda till att kunderna framöver kommer att möta ett mer “modernt, digitalt och serviceinriktat Onninen”.

Annons

Servicen utökas vid flera K-rauta varuhus

Och vad är då kärnan i den nya organisationen? E-handel såklart. Hela butiksnätet ska även göras om för att skapa ett större distributionsnät. Sex stycken Onninen-butiker kommer att stängas under det närmaste halvåret, meddelar företaget.

- Vissa Onninen Expressbutiker kommer att stängas, men ny distribution kommer att öppnas i samlokalisering med vissa K-rauta varuhus eller genom utlämningsställen i utvalda K-rauta varuhus, skriver K Group.

"Näthandeln en viktig bas för framtiden"

E-handeln heter OnnShop och den ska nu få utökat fokus i samband med att man ser över butiksnätet.

- Satsningen på e-handelslösning tillsammans med centraliserat sälj och kundsupport, med främsta uppdrag att vara en kundpartner, är en viktig bas för framtiden. Utöver det ska kunderna få leverans på sina villkor; antingen som direktleverans till vald adress eller projektplats eller som upphämtning på en Onninen Expressbutik eller på ett K-rautavaruhus. Vi ser fram emot att serva våra Onninen-kunder på ett ännu bättre sätt i framtiden, säger Tommi Kasurinen, tillförordnad landschef K Group Sverige.

Personalstyrkan inom Onninen och K-rauta kommer att påverkas med spridning i hela Sverige och förändringarna ska ske så snart som möjligt, meddelar bolaget. Onninen AB omsatte strax över 2 miljarder kronor 2016 med ett minusresultat på cirka 150 miljoner kronor.

Annons