Sverige är tydligen bäst i världen på Internet

Sverige hamnar högst upp på prispallen i en global rankning över vilka länder som är bäst på att använda Internet. Listan är sammansatt av ingen mindre än webbens fader Tim Berners-Lee, skaparen av World Wide Web.

Det haglade inte guldmedaljer över de svenska deltagarna under de Olympiska spelen men när det kommer till att använda Internet är vi bäst, åtminstone enligt en rapport publicerad av World Wide Web Foundation.

Listan baseras på uppgifter om hur väl utbyggd den tekniska infrastrukturen är, hur många som använder Internet och vilket genomslag det har socialt, ekonomiskt och politiskt. Sverige anses helt enkelt vara bäst i världen på att använda nätet för att gagna det egna landets utveckling.

Annons

På andra plats i den 61 länder långa listan hamnar USA, landet som för tillfället är den största marknaden för e-handel. Bronsplatsen knep Storbritannien och bland övriga Nordiska länder hamnar Finland på en femteplats och Norge på plats nio.

I topp på procenten

En av anledningarna att Sverige slog USA beror på att en större andel av de svenska invånarna är uppkopplade jämfört med USA. I det stora landet i väst använder tre fjärdedelar Internet, i Sverige är hela 90 procent uppkopplade.

Vi får väl anta att även e-handeln spelat en viss roll i sammansättningen av den här listan. Vi har kanske inte så mycket att sätta emot när det gäller den totala omsättningen av näthandeln. Men när det gäller hur stor del av befolkningen som handlat på nätet hamnar vi i topp.

I en undersökning tidigare i år hamnade Norge på första plats i en europeisk undersökning. 73 procent av norrmännen hade under förra året handlat på nätet. Sverige delade andraplatsen med Storbritannien med att 71 procent av befolkningen näthandlat.

Internet och ekonomin

Vi ser också en ganska hygglig tillväxt inom e-handeln i Sverige, som under 2011 omsatte 27,7 miljarder kronor. En ökning med 10,6 procent jämfört med 2010.

En procent som ligger i nivå med USA, Storbritannien och Japan som i dagsläget är topp tre när det gäller total omsättning. Man räknar dock med att Kina snart kommer ta över förstaplatsen, under 2011 såg man en nätt tillväxt på 130 procent

Annons

Med tanke på att listan som placerar Sverige i topp av länder som är bäst på Internet bland annat inkluderar hur stor nytta Internet har gjort för landets ekonomi så får vi anta att svenskarnas vanor när det gäller e-handel haft ett finger med i spelet.

Källa: CNN

Annons