Sverige i topp när norrmännen e-handlar utomlands

6 av 10 norrmän gjorde sitt senaste e-handelsköp från utlandet.

Både i Sverige och Norge blir det allt mer populärt att vända sig till utlandet när det är dags att beställa hem varor från nätet. I en ny undersökning från branschtidningen Netthandel.no svarar sex av tio norrmän att de gjorde sitt senaste e-handelsköp från en butik utanför Norge.

På topplistan över vilka länder som skickar flest e-handelsbeställningar till Norge hamnar Sverige på ohotad förstaplats, med 24,5 procent av beställningarna. Trots det geografiska läget kommer de andra nordiska länderna inte i närheten, utan istället är det USA, Tyskland, Kina och Storbritannien som kniper listans andra till femte plats.

Annons

Nelly och CDON populära i Norge

Där skiljer sig norrmännen alltså en del från svenskarna som gärna vänder sig utanför Europa när det ska e-handlas från utlandet.

Netthandels undersökning, som genomförts tillsammans med YouGov, frågade under vecka 6 drygt tusen personer i Norge från vilken butik de senast e-handlade.

- Alla som svarade “handlar inte på nätet”, “kommer inte ihåg” eller svarade en reserelaterad butik som Hotels.com, blev bortsorterade. Då hade vi kvar 805 svar, meddelar nyhetssajten.

Nelly, Adlibris och CDON är några av de svenska butiker som deltagare i undersökningen angett att de senast handlat från. I USA är det framför allt Ebay som drar in norska beställningar, och i Tyskland är det Zalando som lockar till köp.

Annons