Tältperioden snart över – Apotea tecknar kontrakt på nya lagret

Har tecknat 12-årigt hyreskontrakt.

När Apotea år 2014 flyttade in i sitt nya lager på 5000 kvadrat dröjde det inte länge innan de upptäckte att de hade räknat helt fel. Med den rekordtillväxt företaget uppvisade hade de behövt något betydligt större - och nu är en expansion på gång. 

Men i väntan på det nya lagret fanns inget annat att göra än att upprätta ett provisoriskt tält-lager för att kunna få plats med alla varor som kunderna beställde i nätbutiken. 

Annons

12-årigt hyresavtal

Nu är den perioden snart över. Apotea.se har nämligen tecknat ett 12-årigt hyresavtal med Morgongåva Företagspark för att kunna bygga ett helt nytt logistikcenter. Denna gång tar man i rejält och slår till på 38 000 kvadratmeter - vilket alltså är sju gånger större än Apoteas nuvarande lagre.

Såhär väntas det nya superlagret se ut

- Vi expanderar snabbt och har redan vuxit ur vårt nuvarande logistikcenter i Morgongåva på 5 000 kvm. För att möjliggöra en fortsatt tillväxt väljer vi därför att mer än sjufaldiga våra ytor, säger Apoteas VD Pär Svärdson i ett pressmeddelande. 

Ska bli klimatneutralt

Målet är att det nya superlagret ska bli klimatneutralt och som ett led i den strävan kommer det utrustas med en solcellsanläggning på cirka 15 000 kvadratmeter, vilket borgar för en kapacitet på runt 1,5 miljoner kWh om året, enligt Apotea.

- Byggnaden har tydlig miljöprofil och vi kommer att ha Sveriges största solcellsanläggning på ett tak. Vårt mål är att vara klimatneutrala och att all energi som förbrukas vid logistikcentret ska vara egenproducerad, säger Pär Svärdson.   

Kommunens största arbetsgivare

Apotea sysselsätter idag 250 personer i Morgongåva, vilket gör företaget till Heby kommuns största arbetsgivare. De är dessutom inte det enda e-handelsföretaget som etablerat sig i kommunen, utan har sällskap av Adlibris.se, Delitea.se, Babyland.se, Bamba.se, CDon.com, Discshop.se, Happyyachting.com, Köketsfavoriter.se, Odla.nu och Roligaprylar.se, som alla inhyses i Morgongåva Företagspark, som ägs av finansmannen och entreprenören Anders Wall.

“En hisnande utveckling”

Apoteas nya logistikcenter väntas nu skapa ytterligare arbetstillfällen i grannskapet och från kommunens sida är man mycket positiva till den växande e-handeln.

Annons

- Heby kommun är fantastiskt glada över att E-handeln i Morgongåva växer i rekordfart, med ett mycket tydligt fokus på hållbarhet. Nya jobb skapas och det ger fler människor försörjning och frihet. Det är en hisnande utveckling med många positiva effekter, som byggande av bostäder, ökad lokal handel och service samt ett starkt och varmt engagemang av ortens föreningsliv. Morgongåva Företagspark har nu köpt mark av kommunen för att bygga den största företagslokalen i Heby kommuns historia, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (c).

LÄS ÄVEN:

Apotea öppnar nytt lager på Lidingö

Pär Svärdson om prisregnet: Så blev vi bäst på e-handel

Annons