Tips från grannlandet: Avstå från Klarna i Danmark

Den danske e-handlaren Kristoffer Hjerrild ger sina bästa tips till svenska e-handlare som vill gå in på den danska marknaden.

Den danske entreprenören Kristoffer Hjerrild driver nätbutiken WinkWink som sedan en tid tillbaka finns i både en dansk och en svensk version. Sedan han lanserade sidan i Sverige har han fått upp ögonen för ett antal skillnader mellan ländernas e-handelsmarknader.

- De flesta danska eller svenska nätbutiker startar i Danmark eller Sverige och stannar sedan kvar där. Det är synd för det är faktiskt varken så dyrt eller svårt som man skulle kunna tro att expandera till grannlandet, säger Kristoffer Hjerrild.

Annons

Litet land kräver snabb leverans

Han rekommenderar svenska e-handlare att göra ett försök i Danmark, vars invånare är vana vid att handla från utländska företag. Även om ländernas konsumenter och marknader liknar varandra på flera sätt finns det dock skillnader att ta hänsyn till.

Kristoffer Hjerrild tycker till exempel att det i Danmark är bäst att använda sig av GLS eller Post Danmark, och han avråder från att ta betalt mer än 50 danska kronor för frakten. En nätbutik på danska är att rekommendera, men det kan eventuellt fungera att starta med endast svensk kundtjänst.

- De danska konsumenterna ligger långt framme och förväntar sig bra priser, leverans på en dag och betalning med Dankort. Dankort är danskarnas populäraste betalningsalternativ, och det beror på att loggan känns igen av danskarna på samma sätt som svenskarna känner igen Klarna. Utöver det så är Danmark litet så vi är inte vana vid höga fraktpriser och långa leveranstider.

Ointresserade av fakturalösningar

Just betalningssätt är det absolut viktigaste att ha koll på när man som svensk e-handlare går in i Danmark, tycker Kristoffer Hjerrild. Utöver ett dankkortsavtal är det vanligt att man erbjuder betalning med internationella kort och har ett avtal med ePay.

Enligt Kristoffer Hjerrild är danskarna till skillnad från svenskarna inte speciellt intresserade av att betala med faktura.

- Använd inte PayPal eller Klarna som enda betalningsalternativ. Klarna är inte särskilt känt i Danmark. Samarbeta hellre med andra firmor om du vill erbjuda det betalningsalternativet, tipsar han.

Danskarnas e-handel omsatte förra året 87 miljarder danska kronor, enligt en rapport från branschorganisationen FDIH.

Annons
Annons