Topp 10 e-handlare i världen

Vilka är de 10 största e-handelsaktörerna i världen?

Konsult- och analysföretaget Deloitte är inte främmande inför att lista världens största företag. Mer intressant är dock att de även tittar på e-handelsbranschen.

Man har listat de största e-handelsföretagen i form av försäljning och det finns en hel del överraskningar i listan som även inkluderar omnikanalsföretag. Topp 10 e-handlare är som följer enligt Deloitte:

Annons

1. Amazon
2. Apple
3. JD.com
4. Walmart
5. Otto
6. Tesco
7. Macy's
8. Liberty (QVC.com)
9. Casino Guichard
10. Suning.com

Var är Alibaba frågar du? För det första så gäller listan bara B2C, det vill säga försäljning till privatpersoner och ej företag. Sedan exkluderar man försäljning via marknadsplatser. Alibaba lever och andas marknadsplatser där de får i princip all sin omsättning.

Alibaba finns dock indirekt representerade i topp 10. De äger nämligen 20 procent av elektronikföretaget Suning som alltså kvalar in på plats 10.

Amazon ohotad etta

Deloitte som primärt baserar listan på räkenskapsåret 2014 har även exkluderat marknadsplatsförsäljning hos Amazon som alltså är etta. Med 70 miljarder dollar i direktförsäljning 2014 är man dock världens största e-handlare med bred marginal.

Apple kommer in på en andraplats där Deloitte beräknar deras e-handelsomsättning till strax över 20 miljarder dollar för 2014.

JD.com global trea

JD.com som ofta rankas som nummer två i Kina ska vara global trea i e-handelsligan med 17,7 miljarder dollar i omsättning. Man slår alltså Alibaba på fingrarna när det kommer till egen försäljning, i alla fall enligt denna undersökning.

På plats fyra finner vi Amazons rival Walmart som allt mer försöker anpassa sig till nätet. Deras e-handelsförsäljning beräknas till runt 12 miljarder dollar. Walmart följs av den tyska postorderjätten Otto.

Annons