Trångt och svettigt när klapparna handlas på nätet

Nu börjar det bli trångt på hyllorna. Runt om i vårt avlånga land vittnar postombuden om överfulla lokaler. Men det är inte bara små ytor och för lite personal som är boven i dramat. Många av de julshoppande nätkunderna tar god tid på sig med att hämta ut sina paket.

Vi har tidigare under julhandeln berättat om hur landets postombud rustat inför vad som komma skall. Många har försökt göra sig redo med ökad personalstyrka och större lokaler, men redan i början av december märkte en hel del ombud av det stora trycket.

En av dem är ICA Grytan i Västerås där det tidigt blev trångt på pakethyllorna. Man har haft paketutlämning i elva år och har sedan starten fått bygga ut tre gånger för att paketmängderna ökat. Och även om rummet är rätt dimensionerat i vanliga fall, är julen en annan sak.

Annons

Lösningen blir samma som i fjol då man fick ställa in extra trådvagnar på ledigt golvutrymme och till och med förvara paket ute i matbutikens lager.

– Det blir trångt här inne, men vad ska man göra, säger Ing-Marie Svensson som arbetar i post- och spelavdelningen.

Måste byggas ut

Och ICA Grytan är inte ensamma, på Willys i Ystad märker man också av julklappsboomen.

– Det blir mer och mer för varje år som går, i år lär det vara rekord, säger Camilla Florin som jobbar i förbutiken och dagligen tar hand om drivor med paket som ska levereras till Ystadsborna.

Paketen tvingas stå staplade på varandra och nästa år blir man tvungna att bygga ut. Men det är inte bara trångt, trycket på personalen är också högt. Extrapersonal sätts in de sista veckorna innan jul, men det är inte helt enkelt att beräkna när julhandeln drar igång.

– Det börjas allt tidigare, men de är de två sista veckorna före jul som det är som allra mest, säger Camilla Florin.

Måste hämtas ut

Man kan även läsa i sociala medier om hur frustrationen växer bland ombuden runt om i landet. Lars Tidén som driver en lakritsbutik på Södermalm, skriver så här på Twitter:

Annons

Och att folk inte hämtar ut sina paket tillräckligt fort verkar vara något som är ett problem och retar många.

Källor: VLT, Ystads Allehanda
Foto: Patrik Müller

Annons