Trump: ”Amazon kostar posten massvis med pengar”

Anklagar e-handlaren för att utnyttja postverket.

USA:s president Donald Trump har den senaste tiden gått hårt åt e-handelsjätten Amazon. Han har bland annat anklagat nätbutiken för att inte betala skatt i den mån de ska och så har han även påstått att Amazon utnyttjar den inhemska postoperatören US Postal Service. Trump har även fört fram att han tycker att Jeff Bezos-ägda Washington Post utför lobbyistarbete för Amazons räkning.

LÄS ÄVEN: Donald Trump i Twitter-attack: "Amazon gör stor skada"

Annons

Detta är inte första gången som Amazon, och dess grundare Jeff Bezos, är i bråk med Donald Trump. Dessa frågor har tidigare luftats friskt men den nya vågen av “tweets” från Donald Trump har fått Amazons aktie att åka berg- och dalbana. Det är förstås inte bra att ha landets president som sin fiende, oavsett om det är väl grundade anklagelser eller inte.

"Leveranspojke till Amazon"

En av anklagelserna, som vad vi vet är relativt ny, är att Amazon skulle utnyttja det inhemska postsystemet. Enligt Donald Trump så går US Postal Service back på att leverera Amazons paket.

Trump verkar övertygad, men det låter förstås lite konstigt att fraktbolaget inte skulle täcka sina kostnader. Nu har den före detta högste chefen för postverket, Patrick Donahoe, gått ut i media och dementerat Donald Trumps uppgifter.

MarketWatch är en av de som rapporterar att tidigare "Postmaster" Patrick Donahoe varit i samtal med analytiker, som undersökt om det funnits någon grund för Trumps uttalanden. De har då fått klara uppgifter om att postverket inte förlorar pengar på Amazon-leveranserna.

Enligt lag tvingad att täcka kostnaderna

US Postal Service ska enligt Donahoe faktiskt enligt lag vara tvingade att täcka sina kostnader. Amazon, som kund till USPS, ska ligga i kategorin “competitive products”. En kategori som har speciella krav på sig.

- Enligt lagen så måste "competitive products" täcka sina kostnader, inklusive både driftskostnader (sortering, lastning etc.) och tilldelning av 5,5% av USPS institutionella / fasta kostnader (som har en ganska bred definition), ska analytikerna på bolaget UBS ha skrivit efter sitt samtal med Patrick Donahoe.

Annons

Det som det spekuleras i nu är om US Postal Service kommer att höja sina priser dramatiskt för Amazon, vilket förstås vore dåligt för e-handlaren. Men detta ska enligt den före detta postchefen inte vara speciellt troligt då US Postal Service också måste tänka på konkurrensen, och att inte förlora volymer till andra fraktbolag.

Den amerikanska postaktören kämpar även med minskande brevvolymer, precis som PostNord hemma i Sverige, och e-handelsleveranserna är framtidens levebröd och något man inte vill förlora. I Sverige har PostNord varit tydliga med att man tjänar pengar på e-handeln, men går back på breven.

Inom kategorin "competitive products" så sägs Amazon stå för ungefär 25 procent av US Postal Service omsättning.

Annons