Trump sätter stopp för den billiga Kinaposten

Ska dra sig ur Världspostföreningen.

I Sverige har bland annat Svensk Handel jobbat för att ta bort Kinas portofördel, som har en lång historia bakom sig och som beror på hur Världspostföreningen (UPU) har lagt upp ersättningen för postudelning länder emellan.

LÄS ÄVEN: Svensk Handel vill ta bort Kinas portofördel

Annons

Portofördelen straffar bland annat svenska e-handlare genom att kinesiska e-handlare mycket billigare kan skicka post, med varor i, till svenska konsumenter. Flera åtgärder har dock redan tagits i Sverige och inom UPU för att bättre balansera systemet.

LÄS ÄVEN: Nya regler kommer ta bort gratisposten ifrån Kina

Nu meddelar flera amerikanska medier att president Trump, som verkar jobba hårt för att minska Kinas inflytande inom handeln, helt ska ta bort subventioneringen av Kinaposten till USA. Den amerikanska regeringen ska nu jobba snabbt för att höja portot.

Lämnar Världspostföreningen

USA ska nu dra sig ur Världspostföreningen, något som ska ha initierats redan igår. Processen beräknas dock ta minst ett år, enligt en rapport från CNN. USA kommer framöver att förhandla separat med UPU-medlemmar och samtidigt så ska det nationella fraktbolaget USPS, United States Postal Service, få större befogenheter att sätta sina egna priser på internationell post.

Precis som här i Sverige handlar detta primärt om brev och mindre paket (varubrev), vilket också är det som har styrts inom ramen för UPU.

LÄS ÄVEN: Världspostföreningen beklagar USA:s beslut att lämna

Annons