Tusentals butiker kommer försvinna – enligt ny rapport

Färre butiker och jobbtillfällen.

I en färsk rapport från Svensk Handel spås en minskning med uppemot 11 000 butiker och 30 000 färre anställda i handeln fram till 2030. 

– Hastigheten i handelns omställning går snabbare än någonsin. Kunder kan enkelt jämföra varor och priser från hela världen direkt i sin mobil. När handelns spelplan snabbt ritas om är det avgörande att svenska handlare får rätt förutsättningar att konkurrera, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Står inför en strukturomvandling

Rapporten slår fast att handeln i sig står inför en strukturomvandling. Digitalisering, nya kundbeteenden, ny teknik och hård konkurrens listas i förordet som anledningar till varför det i framtiden kommer att se annorlunda ut för branschen.

En av de delbranscher som har stått inför mest förändringar under de senaste åren är modebranschen, som har flyttat över mycket av sin handel till e-butiker. Antalet fysiska butiker har minskat - med 14 procent mellan 2011 och 2017.

E-handeln på fortsatt frammarsch

E-handeln väntas fortsätta växa med samma takt som nu. Till år 2030 beräknar Svensk Handel att den svenska matförsäljningen på internet kommer att växa med mellan 10 och 15 procent.

– Hushållens utsikter för konsumtion är fortsatt goda men konkurrensen om kunden blir tuffare. En avgörande fråga är hur mycket av e-handeln som hamnar utomlands. Mixen mellan fysisk butik, e-handel och leveranser från Sverigebaserade lager kommer att vara ett starkt erbjudande framöver, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Även en väntad lågkonjunktur kan vara goda nyheter för e-handeln och kan till och med fungera som en pådrivare.

– En konjunkturavmattning kan bli en katalysator till de strukturella förändringar som sker i handeln. E-handeln är prisdriven och en lågkonjunktur kan leda till att den privata e-handelsimporten ökar ännu snabbare, säger Johan Davidson.

LÄS ÄVEN: "Nettoeffekten för handeln är tyvärr dålig" 

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!