Två kontorsgiganter skapar ny E-handelsjätte

De rivaliserande kedjorna Office Depot och OfficeMax som tillsammans sålde för 7 miljarder dollar på nätet under 2011 går samman. Tillsammans ska de bli en starkare och effektivare global leverantör av kontorsprodukter, tjänster och lösningar.


Två av branschens ledande varumärken Office Depot och OfficeMax meddelar att man undertecknat ett avtal om en sammanslagning. Tillsammans blir man baserat på 2011 års siffror en av Nordamerikas största aktörer på nätet rent försäljningsmässigt.

Under 2011 sålde de båda kedjorna för 7 miljarder dollar på nätet tillsammans. En siffra som ger dem en tredje plats på listan över landets näthandlare. Konkurrenten Staples som nyligen meddelade att man gör en storskalig satsning på näthandeln ligger tvåa, men tillsammans lyckas man klättra förbi Apple som är nummer tre.

Annons

– Office Depot och OfficeMax är en utmärkt strategisk matchning. Vi delar en liknande vision och kultur, vi kommer ha stor nytta av att vi har branschens mest begåvade medarbetare, vi kan kombinera det bästa från respektive bolag och förverkliga stora besparingar genom att arbeta som ett företag, skriver man i ett pressmeddelande.



Ska spara hundratals miljoner

Samgåendet förväntas slutföras i slutet av 2013 och fram till dess skriver man även i pressmeddelandet att ett antal viktiga beslut ska fattas. Bland annat ska styrelserna för de båda bolagen inleda rekrytering av en vd för det sammanslagna bolaget.
 Man ska även utse en ny ledningsgrupp.

Neil Austrian kommer att förbli ordförande och vd för Office Depot och Ravi Saligram kvarstår som vd och koncernchef för OfficeMax. Det sammanslagna bolagets namn och var huvudkontoret kommer att placeras kommer troligtvis inte att fastställas förrän efter utnämningen av en ny vd.

Sammanslagningen förväntas spara mellan 400-600 miljoner dollar årligen från och med det tredje året efter samgåendet.

– Det sammanslagna bolaget kommer vara ännu bättre positionerat för att möta föränderliga behov hos kunder, blir en mer attraktiv partner till våra leverantörer samt öka aktieägarvärdet.

Källa: Press

Annons
Annons