Två av tre danskar oroliga när de e-handlar utomlands

Danskarna e-handlar gärna utanför landets gränser, det trots att många inte känner sig helt trygga med att handla i utländska nätbutiker.

Enligt FDIH e-handlade danskarna för 86,8 miljarder danska kronor under 2015. En stor del av den summan hamnade dock i fickorna på utländska nätbutiker, närmare bestämt nästan en tredjedel.

Men trots att danskarna gärna spenderar sina pengar utomlands, verkar de inte helt tillfreds med att shoppa från utländska e-handlare.

Annons

Enligt en ny undersökning genomförd av Eniro Danmark är det endast 37 procent av de tillfrågade som känner sig trygga när de handlar i en utländsk nätbutik. Att jämföra med 82 procent när de shoppar från danska e-handlare.

Ett av de största orosmomenten vid köp utomlands är huruvida varan kan returneras eller inte. Nästan varannan dansk känner sig nervös över att de inte kommer att kunna skicka varan i retur om de inte är nöjda med den.

Tilliten till danska e-handlare ökar

Missbruk av personuppgifter och att beställningen inte kommer fram kommer också högt på listan. Något som drygt fyra av tio danskar oroar sig över.

Dansk e-handel har under flera år brottats med att en stor del av nätkonsumtionen sker utanför landets gränser, men kanske ser man nu ett litet trendbrott.

Samtidigt som många känner sig oroliga över att handla från utländska aktörer har förtroendet för de danska nätbutikerna ökat med 7 procentenheter sedan 2014.

– Förtroendet för de danska nätbutikerna är i själva verket en viktig konkurrensfaktor för det danska näringslivet i kampen mot mot utländska jättar som Amazon och ASOS, säger Kristoffer Apollo, kommunikationschef för Eniro Danmark.

Annons