Två döms till fängelse i unikt mål om ID-kapare

Offren får skadestånd.

Bedrägerier och så kallade ID-kapningar blir allt vanligare, och många gånger har e-handlare kommit i kläm när bedragare till exempel handlar med stulna kortuppgifter.

LÄS ÄVEN: Bedrägerierna ökar - här är polisens bästa e-handelstips

Annons

Hittills har brottslingarna ofta klarat sig undan, men nu har totalt 14 personer dömts i ett unikt mål i Malmö tingsrätt. Två av de 14 personerna, 22 och 19 år gamla, döms till fängelse för grovt bedrägeri. De övriga tolv döms för penningtvätt i samband med bedrägerierna. Det rapporterar bland andra Dagens Nyheter.

Lurade till sing nytt BankID

Ligans tillvägagångssätt har främst gått ut på att ringa upp privatpersoner och utge sig för att arbeta på Swedbank. Genom att lura personerna att logga in på sin bank med hjälp av BankID har de kunnat skapa ett nytt Bank-ID som de sedan har använt för att föra över pengar med hjälp av Swish.

På det här sättet ska gärningsmännen ha kommit över totalt 1,5 miljoner kronor från 13 personer, under två månader i vintras. Nu ska de dömda personerna betala skadestånd till både Swedbank och sina offer.

330 miljoner anmälda försvunna 

Domen är den första av det här slaget, men polisens förhoppning är att den kommer att följas av fler. Enligt uppgifter till Ekot har polisen för närvarande en hög med 2 200 anmälningar om ID-kapningar i Sverige, varav 900 ska handla om fullbordade brott. Totalt ska de drabbade ha blivit av med 330 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Dansk e-handlare fick nog - fångade bedragerska själv

Annons