Tyska lagerarbetare går ut i strejk mitt i julhandeln

Nu är det dags igen. Det tyska fackförbundet Verdi uppmanar anställda vid Amazons distributionscentraler att lägga ner arbetet under de kommande dagarna. Något man tror kan komma att påverka leveranserna under julhandeln, men Amazon verkar mest rycka på axlarna åt det hela.

I slutet av oktober fick den tyska fackföreningen Verdi nog och uppmanade Amazons lageranställda att gå ut i strejk vid ett flertal av landets distributionscentraler. Nu är det dags igen och med start idag har Verdi utlyst en ny tredagarsstrejk vid fem av Amazons nio distributionscentraler i Tyskland.

Hur många som kommer att delta är fortfarande osäkert men de som lägger ner arbetet kommer att göra det fram till och med onsdagens sena skift. Fackföreningen utesluter inte att det i slutändan kommer att drabba julshoppande tyskar, men Amazon räds inte.

Annons
Annons

– Vi levererar pålitligt, säger en talesperson för Amazon.

Amazon inte oroliga

Verdi har sedan i maj 2013 organiserat frekventa strejker för att få Amazon till att höja lönerna för sina lageranställda i enlighet med de kollektivavtal som gäller för detaljhandels- och postorderindustrin i Tyskland.

Amazon har i sin tur vid upprepade tillfällen avvisat förbundets krav med argumentet att det gäller lagerpersonal samt logistikarbetare, och att de baserat på det, betalar löner som är högre än genomsnittet.

Amazon säger också att de strejker som ägt rum inte påverkat leveranserna eftersom majoriteten av de anställda inte deltagit. E-handelsjätten påpekar också att man har ett europeiskt nätverk av 28 distributionscentraler att falla tillbaka på.

Källa: Reuters
Foto: Ver.di

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!