Tyskland väntas stoppa förenklad e-handelsmoms

Alla EU-länder måste rösta ja för att förslaget ska gå igenom.

Under gårdagen kunde vi berätta att EU:s ekonomi- och finansministrar skulle samlas i dag, tisdag, för att bland annat försöka få ordning på de röriga momsregler som drabbar e-handlare som är verksamma inom unionen.

Ett av förslagen, som bland andra Sverige är positivt inställt till, är att e-handlare bara ska behöva rapportera in moms i ett land, som sedan får i uppgift att föra de inbetalade pengarna vidare till andra EU-länder som e-handlaren har försäljning i. Som det är i dag måste e-handlarna rapportera in moms i varje enskilt land, vilket förstås innebär en hel del administration.

Annons

"Upplägget inte tillräckligt bra"

I dag är det alltså dags att försöka få igenom det som har kallats One Stop Shop, men vi kan tyvärr redan nu meddela att det med största sannolikhet inte blir något nytt avtal.

LÄS ÄVEN: Nya EU-kravet: E-handlare ska slälja till alla länder

Enligt Jörgen Bödmar, ordförande i e-handelsorganisationen EMOTA, måste nämligen alla EU-länder rösta ja om det nya momsavtalet ska gå igenom.

- Och tyskarna har redan sagt att de kommer att rösta nej. De är inte nöjda med upplägget, helt enkelt eftersom de inte tycker att det är tillräckligt bra, säger han till Ehandel.se.

Utöver Tyskland har en del andra länder enligt Jörgen Bödmar också sagt sig vara skeptiska till förslaget som ligger på bordet. De nya momsreglerna, som skulle börja gälla i omgångar 2019 och 2021, riskerar alltså att skjutas på framtiden.

"Positivt att man jobbar med frågorna"

En annan del av förslaget som finansministrarna ska ta ställning till i dag, går ut på att komma åt import från länder utanför EU, som i många fall i dag sker i princip momsfritt.

- Det handlar om att skapa drägliga förhållanden för import till Europa, genom att man ska kunna ta in moms på de varorna. På det sättet blir det en bättre konkurrenssituation för Europas e-handlare.

LÄS ÄVEN: Många hinder på vägen mot gemensam marknad

Annons

Men om inte Tyskland och de andra länderna ändrar sig i sista sekund, lär det alltså dröja ytterligare innan det blir någon förändring.

- Det här är ju politik, och även om vi går sakta framåt så tar det tyvärr sin tid. Men att man jobbar med de här frågorna är ju ändå positivt, säger Jörgen Bödmar.

Annons