UPS levererar med drönare på hemmaplan

Logistikjätten har genomfört provflygningar i USA i hopp om att snart kunna leverera medicinska förnödenheter via luften.

I våras meddelade UPS att man inlett ett samarbete med det amerikanska företaget Zipline som just nu genomför drönarleveranser med blod och vacciner i Rwanda. Men det är inte bara i Afrika som logistikjätten levererar med obemannade farkoster.

UPS har nu även börjat testflygningar med drönare på hemmaplan i samarbete med drönar- och robottillverkaren CyPhy Works. Testerna inleddes i slutet av förra veckan och precis som i Afrika rör det sig om transport av medicinska förnödenheter.

Annons

Övervakades från följarbåt

Provflygningen utgick från staden Beverly i delstaten Massachusetts och levereransen skedde till ett sjukhus på ön Childrens Island, som ligger cirka fem kilometer utanför Atlantkusten.

Eftersom den amerikanska luftfartsmyndigheten, Federal Aviation Administration, FAA, har ett strikt regelverk för användningen av kommersiella drönare och kräver att operatören hela tiden ser drönaren, övervakades flygningen av en efterföljande båt.

UPS hoppas dock att FAA snart lättar på reglerna och att man därmed kommer att kunna leverera med drönare så snart som möjligt, främst till svåråtkomliga områden.

Annons