USA-lanseringen uteblev – Garantibil i konkurs

"Shit happens", säger Johan Staël von Holstein, som är en av delägarna.

Planen var en storsatsning på USA. Nu går Garantibil, en köp- och säljsajt för begagnade bilar, istället i konkurs. Det avslöjar DI Digital idag.

Bolaget grundades 2012, med affärsidén att skapa en trygg affär för den som ville köpa en begagnad bil men var osäker på skicket.

Annons

100 miljoner från investerare

Flera investerare såg stor potential i affärsidén och bolaget ska ha tagit in drygt 100 miljoner i kapital. Bland investerarna fanns bland annat Vostok New Ventures, sydafrikanska Naspers, Industrifonden och Bonniers.

Trots det så har Garantibil dragits med stora förluster. I fjol steg förvisso omsättningen till 26 miljoner kronor - men resultatet landade på minus 46 miljoner.

Ville lansera i USA

När företaget presenterade sin årsrapport för 2016 stod det klart att det dessutom hade funnits stora planer på en utlandsexpansion. I slutet av förra året tog Garantibil hjälp av investmentbanken GP Bullhound, för att få in mer kapital till ändamålet - en USA-lansering med start i Texas.

Men det blev inga nya pengar.

- De var väldigt nära att få in pengar på en hög värdering och då hade de kunnat få det att lyfta. Att gå i konkurs betyder inte att man är en dålig entreprenör. Man tar risker och det är svårt i tidiga skeden. Nio av tio bolag går i putten. För en investerare gäller det att ha 20–30 bolag i portföljen så att två eller tre ska betala för de andra, säger Johan Staël von Holstein, som är en av delägarna i Garantibil.

“Fruktansvärt tråkigt”

Till slut gick sagan mot sitt slut och i april i år ansökte bolaget själva om företagsrekonstruktion, men gick inte att rädda. Nyligen försattes Garantibil till slut i konkurs av Stockholms tingsrätt.

- Det är fruktansvärt tråkigt men så är det ibland med entreprenörsskap. Han spände bågen, linan brast och shit happens, säger Staël von Holstein.

LÄS MER: 

Annons

Garantibil styr upp mötet mellan köpare och säljare

Garantibil plockar in 37 miljoner kronor i riskkapital

Annons