USA stämmer Amazon för köp inuti mobila appar

Den amerikanska regeringen stämmer Amazon för att de låter barn göra köp inuti appar på deras Kindle-enheter. Pengarna dras från inte ont anande föräldrars kredit- och betalkort, och totalt rör det sig om miljontals spenderade dollar.

I torsdags förra veckan lämnade the Federal Trade Commission, FTC, in en stämningsansökan mot Amazon. Anledningen är att man vill få e-handelsjätten att betala tillbaka pengar som dragits från föräldrars kreditkort utan deras tillstånd. Totalt har föräldrar blivit av miljontals dollar efter att barn köpt saker inuti gratis-apparna

Man vill också få ett stopp på Amazons praxis som gör det möjligt att göra köp inuti appar på deras Kindle-enheter utan att kräva ett lösenord. Något som tydligen ska ske tämligen ofta när barn spelar spel, som är gratis att ladda ner, och sedan gör ett köp inuti appen för att köpa till exempel mynt eller andra digitala produkter.

Annons

Tvingade Apple att betala

Amazon har fått kritik för detta tidigare och har då ändrat på sina rutiner för köp inuti appar. 2012 började man att kräva ett lösenord för större köp, något som 2013 utökades till alla köp, med tilläget att efter det att ett lösenord knappats in så var det möjligt att fortsätta handla i en timme utan att lösenordet krävdes på nytt.

Något som tydligen inneburit att det kunnat fortsätta shoppas tämligen friskt utan föräldrarnas vetskap. FTC hade en liknande stämning mot Apple tidigare i år och Apple gick då med på att återbetala 32,5 miljoner dollar till kunder som blivit av med pengar efter att deras barn gjort köp inuti appar utan deras vetskap.

Källa: Reuters

Annons