Ubåt från andra världskriget säljs på nätauktion

Men frakten får köparen lösa själv.

En unik enmansubåt är till salu på nätauktionssajten PS Auction.

Sedan 60-talet har båten ägts av privatpersoner och den nuvarande svenske ägaren är enligt annonsen en samlare av fordon och utrustning från just Andra världskriget. Han ska ha inhandlat båten i Florida.

Annons
Annons

Behöver plats åt andra objekt

Den nuvarande ägaren är samlare på fordon och utrustning från andra världskriget köpte den för några år sedan i Florida och fraktade den till Sverige. Orsaken till att den nu säljs uppges vara för att “ge plats åt andra objekt”.

Enligt en säljaren ska en tidigare argentinsk ägare ha uppgett att Ubåten är en prototyp från slutet av 1930-talet. Den ska ha getts som gåva från de tyska myndigheterna till den argentinska marinen 1941, som tack för de båda ländernas “mycket nära relation”.

Skulle torpedera fiendefartyg

Och det råder ingen tvekan om att ubåten sannolikt varit med om en del under kriget.

- Syftet var "Sneak Craft", att ha en torped fäst undertill på miniubåten och smyga sig på fiendefartyg i hamnar och torpedera dem, skriver säljaren i annonsen.

Efter att båten sålts på den civila marknaden ska den ha genomgått en omfattande upprustning och målats gul. Den ska även vara godkänd för djupdyk på cirka 30 meters djup. Ubåten sägs nu vara i gott skick trots sin dramatiska historia.

- Skrovet är i fint och bra skick och utan rost. Luckan trimtanken motor med mera är troligen original och i bra skick för sin ålder, och under den gula färgen finns den gråblå krigsmarin färgen kvar - kanske med siffror och märkningar, fortsätter säljaren.

100 000 för 1,1 ton

1,1 ton väger bjässen totalt och den som tar hem sista budet på båten får enligt PS Auction bege sig till Bengtsfors där båten finns. Frakten får köparen dock lösa själv. Högsta budet är i nuläget 100 000 kronor och auktionen avslutas den 27 juli. Ubåtens marknadsvärde är dock enligt sajten beräknat till runt 300 000 kronor.

Annons
Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!