Undersökning: E-handlarna tror på tomten i år

Hundratals e-handlare ser positivt på julförsäljningen.

Betalleverantören Payson har frågat ut 568 av sina egna e-handlare om julhandeln. Enligt undersökningen så väntar en riktigt god jul, meddelar företaget.

Samtidigt som 40 procent tror att årets jul kommer bli ungefär som förra året, så tror hela 34 procent att det kommer bli bättre. 8 procent väntar sig en "mycket bättre" jul än i fjol. Endast 2 procent tror på en sämre utveckling.

Annons

Nytt rekord att vänta

Nära var fjärde e-handlare uppger också att deras försäljning vanligtvis stiger med över 20 procent under julen.

– Näthandeln har haft en mycket stark tillväxt under de senaste åren och många konsumenter har upptäckt hur smidigt det är att handla sina klappar på nätet för att minska julstressen. Nu ser vi fram emot juletiderna, där vi med största sannolikhet kommer att se ett nytt rekord för e-handeln, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

"Få konsumenter ute i sista minuten"

Payson har även tittat på vilken period som kommer bli mest köpintensiv nu i jul. Och vi är nu mitt i denna period, som är vecka 49.

- Kartläggningen visar att vecka 49 är den mest köpintensiva veckan. E-butikerna omsätter då totalt 37 procent mer än i genomsnittsveckan under året. Få konsumenter är ute i sista minuten för att handla sina julklappar. Under förra året var julaftonsveckan nämligen en av de veckor under hela året då minst antal köp genomfördes online, förklarar Payson i ett pressmeddelande.

Enligt E-rapporten 2016, som Ehandel.se ligger bakom, beräknas julordertoppen inträffa kommande måndag, den 12 december. Vår analysavdelning beräknar även att nästa vecka, alltså vecka 50, kommer att bli den med flest order. Oavsett utfall så råder det ingen tvekan om att det just nu är fullt ös ute i e-handelsstugorna.

Annons