Uppgift: Så mycket omsätter Apotek Hjärtat på nätet

Fortfarande en bra bit från storkonkurrenten Apotea.

I går presenterade Ica sin årsrapport för 2017, och i den stod det bland annat klart att Apotek Hjärtats omsättning hade ökat från 12,5 till 12,8 miljarder. Precis som flera gånger tidigare lyftes företagets e-handel fram som en stark del av bolagets affär.

- E-handeln hade en fortsatt stark tillväxt och steg i kvartalet med 67 procent och för helåret med 85 procent, skrev Ica i sin rapport.

Annons

Cirka 90 miljoner under Q3

Hur mycket det innebär i kronor och ören är fortfarande höljt i dunkel, men enligt tidningen Market närmade sig Apotek Hjärtats e-handel tre procent av företagets totala försäljning efter förra årets tredje kvartal. Eftersom Apotek Hjärtat sålde för 3,1 miljarder under det tredje kvartalet, borde företagets omsättning under de tre aktuella månaderna ha kommit upp i omkring 90 miljoner.

Eftersom Apotek Hjärtats e-handel av allt att döma har ökat sett över året är det förstås svårt att dra några exakta slutsatser utifrån uppgiften om tre procent. Men gör man en uppskattning för helåret, baserat på nära tre procent av 12,8 miljarder, borde företagets e-handelsomsättning landa någonstans mellan 300 och 400 miljoner kronor.

Apotea flera gånger större

Det innebär alltså att det Ica-ägda apotekets e-handel har en ganska bra bit kvar till Apoteas nivåer. Under förra året kom det snabbväxande nätapoteket nämligen upp i en och en halv miljard i omsättning.

LÄS ÄVEN: Apotea spränger en och en halv miljard

Ica-gruppen har varit sparsam med att delge några exakta siffror för sin e-handelsverksamhet, men under året som gått har det stått klart att koncernens livsmedelsförsäljning på nätet nu ligger på över en miljard om året.

LÄS ÄVEN: Icas e-handel upp 50 procent - sålde för 1,2 miljarder

Ehandel.se har sökt Ica för en kommentar angående våra beräkningar angående Apotek Hjärtats e-handelsverksamhet.

Annons
Annons