Utländsk e-handlare fälls av marknadsdomstolen

"En viktig dom" enligt Konsumentverket.

I oktober förra året kunde vi berätta att en drös av klagomål lett till att Konsumentombudsmannen (KO) tagit nätbutiken Vivamondo till domstol. Bolaget som säljer skönhetsprodukter har sitt säte i Hong Kong men marknadsför produkterna på en svensk sajt.

Nu meddelar Konsumentverket att domstolen gått på deras linje och fällt Vivamondo på alla punkter.

Annons
Annons

- Patent- och marknadsdomstolen delar KO:s uppfattning och förbjuder nu Vivamondo att marknadsföra produkter och sedan inte leverera dem, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Domstolen ska även förbjuda företaget att använda vissa marknadsföringsuttryck som att en kräm tar bort rynkor eller att huden blir ungdomlig och elastisk. Totalt hotar ett vite på sammanlagt fyra miljoner kronor om företaget bryter mot domen.

"Utländska företag måste följa svensk lag"

Företagets hemsida, Vivamondo.se, ligger i skrivande stund nere så några övertramp mot domslutet bör inte ske. Det viktiga för Konsumenteverket verkar dock vara det faktum att man lyckats få ett domslut mot ett utländskt företag som bedrivit e-handel i Sverige.


Ida Nyström, processråd

- Det här är en viktig dom eftersom den visar att även utländska företag som vänder sig till svenska konsumenter måste följa svensk lagstiftning. Om de bryter mot lagen har svenska myndigheter rätt att ingripa, säger Ida Nyström, processråd vid KO.

Vivamondo ska inte ha svarat domstolen och Ehandel.se kunde inte komma i kontakt med bolaget då de togs inför rätta. Företaget var i hetluften redan 2012 kring olaga varumärkesintrång och verkar nu ha avbrutit verksamheten i Sverige, såvida inte sajten tillfälligt är nere.

"Riktar sig mot svensk publik"

Huruvida det föreligger svensk domsrätt säger Patent- och marknadsdomstolen följande:

- Marknadsföringen riktar sig uppenbarligen mot den svenska marknaden och en svensk publik. Enligt effektlandsprincipen äger därmed MFL tillämplighet och svensk domsrätt föreligger, konstaterar domstolen i sitt beslut, och tillägger:

Annons
Annons

- Det kan för övrigt även konstateras att det i ett mål av förevarande slag sannolikt saknas möjlighet att få saken prövad av domstol i annat land än Sverige varför det även av detta skäl får anses föreligga ett svenskt rättskipningsintresse och därmed svensk domsrätt.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!