Utredare vill begränsa E-handeln med alkohol

Det ska bli dyrare och krångligare att köpa alkohol på nätet. Det föreslår regeringens utredare som bland annat vill se skärpta regler för privatinförsel, och att förmedling via vinklubbar och matkassar med alkohol bör förbjudas.

Kampen om vinförsäljningen på nätet rullar vidare. Efter att City Gross och Winefinder i somras polisanmäldes av Systembolaget, en förundersökningen som senare lades ner av åklagaren, har regeringen flaggat för att alkohollagen måste förtydligas.

Något som även många e-handlare efterfrågat, särskilt efter tillslaget mot nätbutiken Handlavin.se i våras. I början av januari beslutade regeringen att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att göra en översyn av relevanta delar för e-handel och hemleverans av alkoholdrycker.

Annons

Det för att klargöra vad som är lagligt i den djungel kring näthandel med alkohol som vuxit fram sedan Rosengrenmålet 2007. Något som öppnade upp för privatinförsel via nätbeställning av alkohol från andra EU-länder.

Tidigare idag lämnade särskilde utredaren Jörgen Hettne över sina förslag till barn- och äldreminister Maria Larsson. Och i stora drag vill Hettne att det ska bli dyrare och krångligare att beställa öl, vin och sprit på nätet.

Förbjud mellanhänder

I betänkandet ”Privat införsel av alkoholdrycker: tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik”, vill Hettne se en skärpning av reglerna för privatinförsel. Han skriver också i en debattartikel i Dagens Nyheter att ”svensk alkoholskatt alltid ska betalas vid nätköp från andra EU-länder"

Alkohol som förs in genom privatinförsel bör samtidigt endast få levereras till beställarens privata adress under tider när Systembolagets butiker har öppet.

Jörgen Hettne, som är docent i EU-rätt vid Lunds universitet samt Tf direktör vid Svenska institutet för Europapolitiska studier, anser också att det "bör bli förbjudet för exempelvis vinklubbar och matkassar att agera mellanhänder och leverera alkohol från utländska kommersiella aktörer”.


Källor: DN, Dagens Juridik

Annons
Annons