Växtvärk hos Kinas nätjätte leder till anställningsstopp

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba kommer inte att öka sin personalstyrka med en enda person under 2015, anledningen är att man vuxit för fort.

Alibaba har vuxit rejält under det senaste året. Förutom att man är den överlägset största e-handlaren i Kina är man en stor aktör inom en rad andra områden, som till exempel onlinebetalningar, logistik och big data.

Sedan börsnoteringen i höstas har man även lagt stort fokus på en internationell expansion. Något som också har krävt allt mer personal och i slutet av 2014 hade Alibaba inte mindre än 34 081 anställda, en ökning med 63 procent jämfört med ett år tidigare.

Annons

Vuxit för fort

Nu ska man dock skruva ner tempot något och enligt Alibabas grundare och styrelseordförande, Jack Ma, beror det på att man vuxit för fort samtidigt som Alibabas tillväxttakt sjunkit något.

Därför ska man inte anställa några nya medarbetare under resten av året, åtminstone inte så att antalet anställda ökar jämfört med idag.

– Alibaba har verkligen utvecklats för snabbt. Under det här året kommer vår personalstyrka inte att öka med en enda person. Företaget kommer däremot att ersätta anställda som lämnar, säger Jack Ma.

Annons