DET HÄR ÄR EN NYHET FRÅN Ehandel Event

Vad är en session?

Snart är det dags för Emeet och varje år får vi naturligtvis en del frågor. En unconference är inte som en vanlig konferens och vi ska nu sudda ut några frågetecken som ofta uppstår.

Ehandel.se driver som ni kanske vet en fantastisk e-handelskonferens vid namn Emeet. Den startades av några glada e-handlare via Twitter men togs över av oss och har sedan dess vuxit ordentligt. Konferensen är i formatet unconference, knytkonferens eller okonferens. Kärt barn har många namn men det handlar helt enkelt om en konferens eller träff utan någon satt agenda.

Det finns inga föreläsningar och i princip inga fasta punkter, förutom lunch och fika förstås.

Annons

Vad som finns är en stor vägg med ett uppmarkerat rutmönster, också kallat gridden, där man kan tejpa fast papperslappar. Här sättar man upp de så kallade sessionerna.


En tom gridd redo att fyllas med ämnen under de olika "spåren"

En session är inget konstigt utan helt enkelt ett rum där man samlas och pratar om ett specifikt ämne. Ett ämne man samlats kring med hjälp av gridden.

En kolumn på gridden går även under benämningen "ett spår" och består av ett övergripande ämne, exempelvis marknadsföring. Spåret marknadsföring representeras sedan av ett fysiskt mötesrum, där alla sessioner i den kolumnen tar plats.

Raderna på gridden är helt enkelt olika tider, som i ett vanligt schema.

Hur fylls griddväggen med sessioner?

När du kommer till Emeet får du en lapp där du kan skriva upp ett ämne som du vill prata om. Du namnger din session och berättar lite kort vad du vill prata om.


Duktiga deltagare fyller i sina sessions-lappar

Efter att alla deltagare samlats i en sal, vanligtvis Kristinasalen på PostNords huvudkontor, och varit med på introduktionen går alla ut till den tomma väggen och sätter upp sin session eller skriver ner en om man inte hunnit.

Annons

Måste alla sätta upp en session?

Nej, självklart måste inte alla sätta upp en session på gridden. Utan sessioner blir det dock inget Emeet eftersom det är deltagarna som sätter agendan. Därför är det bra om alla deltagare i alla fall tänkt på en session.

För även om du inte sätter upp ett ämne måste du förstås ha en idé om vad du vill snacka om. Om någon sedan redan har satt upp den sessionen på tavlan så är det givetvis bara att hänga med på den, vilket lär hända. Men tänk alltså ut något på förhand så du kommer beredd. Och var inte rädd för att sätta upp ett ämne på gridden, det lär vara folk som vill hänga med och snacka om det.

Måste man hålla en föreläsning?

Nej, du som satt upp en session är inte ansvarig för den. Du har redan angett vad du vill prata om via din papperslapp på gridden och alla som kommer dit ska vara beredda att snacka om samma sak. Det är alltså lite av ett möte där alla deltar. Du kan dock givetvis börja med att säga hej och inleda en diskussion men det är inte tal om någon föreläsning.

Det var allt du behöver veta om knytkonferenser för att göra dem till en mycket givande upplevelse. Vill du föranmäla en session, så att du garanterat får en bra plats på gridden, kan du göra det via denna länk.

Annons