Annons

Vad händer om det blir fullt hos ombuden?

Vad händer om det blir fullt hos ombuden?

2012-12-19 14:07

E-handeln slår rekord hör vi ifrån alla olika håll. Detta är förstås positivt men det kan även skapa en del problem. Ett problem som kommit till vår kännedom under dagarna är det faktum att ombuden kan bli överfulla och att paketen helt enkelt inte får plats.

Enligt källor vi pratat med sägs både Schenker och Posten övervaka maxkapaciteten på alla sina utlämningsställen och om det är fullt sägs de lämna kvar paketen på sorteringscentralen, tills utrymme frigjorts. Vi har dock pratat med både Posten och Schenker och de verkar ha en plan för om och när ombuden blir överfulla.

Schenker erkänner att överfulla ombud är ett högst reellt problem dessa dagar:

- Ja, det är bråda dagar så här innan jul, och det förekommer helt klart en viss trängsel hos vissa ombud när det som nu vankas jul! I första hand försöker vi lösa situationen på plats, kanske går det att sätta upp extra hyllor etc. Om inte så ser vi över möjligheten att tillfälligt flytta paketen till närliggande ombud som i så fall blir tillfrågade, säger Pernilla Hansson, Teamledare Ombudsavdelningen Schenker Privpak AB.

Extra påminnelser till kund

Schenker ska även nu i julruschen skicka ut extra SMS och e-post med påminnelse till slutkund om att hämta ut sitt paket. Detta meddelande vet vi har skickats ut av Schenker nu i dagarna:

"Hej, vi vet att det är mycket att stå i inför jul, därför vill vi påminna om att hämta ditt paket i god tid för att slippa stressa i sista sekund. God jul!"

Posten svarar följande när vi undrar över risken att ombuden blir överfulla, nu när de rapporterar nya paketrekord varje dag:

- Julen är en hektisk och rolig tid för Posten och våra ombud. Paketvolymerna ökar jämfört med resten av året och det kan bli trångt på hyllorna. Ingen kommer dock att bli utan sina julklappar för att det är fullt hos ett ombud, vi har rutiner för att hantera extra många paket. När någon blir ombud finns också vissa kriterier som ska uppfyllas, till exempel lageryta i förhållande till hur många som bor i området. Vi jobbar också löpande med att se över ombudens lokaler och där det behövs kan det byggas både om och till, säger Maria Ibsén, Pressekreterare PostNord AB.

Sista utväg hemleverans?

När vi pressar Posten kring vad som faktiskt händer om de inte finner en lösning svarar de endast att de känner sig trygga med att de kommer lösa det, ingen sägs bli utan sina julklappar på grund av ett fullt ombud. Schenker lovar dock hemleverans om det skulle bli helt stopp:

- Om det skulle bli helt stopp ute hos ombudet, och ingen annan kan ta dessa paket på närliggande ombud, då kommer vi att lösa detta med Schenker och tjänsten hemleverans. Vi kommer då att sortera ut de mest stora och skrymmande paketen, för att skapa plats till de som är mindre, säger Pernilla.

De båda fraktbolagen verkar alltså vara medvetna om problemet och Schenker har hemleverans som sista utväg. Vi vet dock att e-handeln överraskar många med sin tillväxt. Därför kan det vara bra att vara medveten om detta problem nu när vi närmar oss julafton med stormsteg.

Annons
Annons

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Pips
2012-12-19 19:15

Blev idag varse om att det tyvärr verkar vara mer problem hos postombuden än vad jag räknat med. Åtminstone mitt lokala!

Här använde man sig av ursäkt att handscannern var trasig för att inte behöva ta hand om dagens paket manuellt. Tre burar stod vid utgången hos ombudet och det var i stort sett fritt fram för alla att ta med sig ett paket hem då det var mitt bland alla kunder och inte ens plast över.

Paketen adresserade till oss hittade jag snabbt och fick trots detta inte hämta ut dem. Detta var ett tag innan stängning när det var ganska lugnt dessutom. Trevlig överraskning såhär inför sista julruschdagen!

Parvelito
2012-12-19 19:20

Det har rapporterats en hel del om kaos på utlämningsställena. Butikerna som är ombud har ju också sin peak nu, och det märks hos många att man sätter sin mest erfarna och drivna personal i de vanliga kassorna att ta betalt för varorna, och så får någon eller några som jobbar extra ta hand om paketutlämningen efter en kort introduktion.

Att dessutom var och varannan pensionär vill att personalen skall kolla att de frankerat sina julkort rätt, eller vill veta vad det kostar att skicka ett paket till barnbarnen gör inte saken bättre. Sedan lägger vi till lite Lotto, Keno, Harry Boy, Korvförsäljning, Stryktipset, Trisslotter, Bingolotter och ett och annat lokalt julskinkelotteri, och lyckan är fullständig när postkön ringlar sig längre än till en Springsteen-konsert.

Ibland vill man hoppa över disken och börja styra upp lite saker åt dem, men jag slås av att sådana här utlämningsskåp kanske inte vore en så dum idé i julhandeln?

Madde
2012-12-19 21:15

Kommer precis hem från mitt post utlämningsställe utan paket. De ska istället ringa upp mig när de hittat mitt paket i all röra. Överfullt och tydligen har de personal som flyttar om på hyllorna utan att ändra hyllplats i systemet.

bslask
2012-12-20 23:23

Övertygad att om Posten/Schenker/DHL skulle börja med att erbjuda utkörning på kvällstid mot en extra avgift så skulle det bli succe. En av det största fördelarna med att handla på nätet är ju att slippa stå i kö i butiker. Nu får man stå i kö på ICA istället...

Annons
Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Ryktas bli officiellt i dagarna.

Annons
Annons
Schibsted:

Schibsted: "Blocket fortsätter att växa"

Nya siffror från Schibsted.

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Klart för byggstart.

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Tripplade i fjol.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Konsolidering inom webbhosting.

Klarna-utmanaren i sitt

Klarna-utmanaren i sitt "största samarbete någonsin"

"En enorm aktör".

Svensk-grundade Junkyard säljs till Norge

Svensk-grundade Junkyard säljs till Norge

"E-handelskompetensen blir en perfekt match".

Annons
Annons
Anrik lyxkedja på väg mot konkurs

Anrik lyxkedja på väg mot konkurs

Höga hyror och e-handel.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta