Valresultatet: ”Kan vara bra för e-handlare som exporterar”

Svensk Handels chefsekonom ger sin syn på läget i riksdagen.

Ännu är inte alla röster räknade, men det mesta pekar på att Sveriges nya regering kommer att ta tid att bilda. Enligt Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson, väntas dock det krångliga parlamentariska läget inte ha någon större effekt på handeln.

- På kort sikt ser vi inga dramatiska effekter, utan det är väl just osäkerheten i att det här kan dra ut på tiden som i så fall kan påverka, säger han till Ehandel.se, och tillägger att det egentligen är väldigt tidigt att dra några slutsatser.

Annons

- Hushållen kanske - och då säger jag kanske - blir något avvaktande i sin konsumtion, men i så fall är det förmodligen ganska små effekter vi talar om, fortsätter han.

Men även om regeringsbildandet i sig kanske inte får så stora konsekvenser för handeln, så är det troligt att läget bidrar till en fortsatt svag svensk krona, menar Johan Davidson.

Importen drabbas av svag krona

Det kan i så fall komma att slå mot e-handlare och andra företag som importerar varor.

- Men det kan ju däremot vara bra för e-handlare som exporterar varor, så länge de inte importerar de varor de sedan säljer.

Om regeringsbildandet tar tid, finns det risk för att kronan ligger kvar på vad Johan Davidson beskriver som en "rekordsvag nivå". Och om den nya regeringen blir en minoritetsregering - vilket många bedömer som en möjlig utgång - kan det påverka handeln.

- Om det slutar med att vi får en minoritetsregering, som är mer sårbar, kan det finnas en risk för att större reformer uteblir. Att de helt enkelt inte blir av. Så det är väl sådana indirekta effekter man kan befara, avslutar Johan Davidson.

Annons