Väpnat rån mot Webhallens centrallager mitt på dagen

Andra rånet inom loppet av några månader.

Webhallens centrallager i Sollentuna utanför Stockholm utsattes igår eftermiddag för ett väpnat rån. Det är andra gången inom loppet av bara några månader som företaget attackeras av beväpnade rånare.

- Tyvärr så var det ett väpnat rån tidigare i år också och då kom det också in folk och viftade med pistol mitt på ljusan dag. Folk verkar ha blivit mer desperata nu för tiden, säger Webhallens kommunikationschef Fredrik Rosenvik till Ehandel.se.

Annons

Sprang till fots när flyktbilen gick sönder

Det första larmet om att något hade hänt kom till polisen klockan 13.23 igår eftermiddag och enligt polisrapporten ska bland annat ett överfallslarm ha utlysts och ett vapenliknande föremål ska ha använts av rånarna.

Enligt Fredrik Rosenvik lyckades rånarna få med sig en del gods från lagret, men särskilt långt kom de inte.

- De fick med sig en del gods, men polisen stoppade bilarna och merparten av rånarna har åkt dit. Någon av dem togs av en väktare på plats och sen tog polisen ett par till. En av flyktbilarna startade inte, så de fick springa från platsen, berättar Fredrik Rosenvik.

“En helt ny trend”

Utöver gårdagens rån och rånet som skedde tidigare i år har ytterligare ett väpnat rån drabbat företaget. Det första rånet skedde dock för 7-8 år sedan och enligt Fredrik Rosenvik är den senaste tidens väpnade rån något man inte sett tidigare.

- Alla aktörer i branschen har väl varit med om inbrottsförsök som någon gång ibland lyckas, men just väpnat rån på ljusan dag är en helt ny trend för oss, säger han.

“Vi växer och är mer synliga”

Och nu vidtar Webhallen ytterligare säkerhetsåtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden.  

- Vi jobbar tillsammans med ett säkerhetsbolag och vår säkerhetschef ser över luckor i rutinerna och hur vi fysiskt kan bygga bort risker.

Varför tror ni att ni upprepade gånger attackeras av rånare?

Annons

- Jag vågar inte spekulera, men vi växer och är mer synliga på marknaden än vi var för tio år sedan.

“Brott lönar sig inte”

Även företagets fysiska butik, som ligger i anslutning till lagret, rånades igår, men all personal klarade sig oskadda. Trots det har man nu kallat in krisstöd.

- Vi ska också prata med kunderna som befann sig i butiken. De ska få prata av sig om de känner att de behöver det, säger Fredrik Rosenvik.

Totalt ska fyra personer ha gripits efter gårdagens rån. Även vid det rån som skedde tidigare i år greps ett antal personer kort efteråt.

- Det har inte gett så bra utdelning för dem som utförde rånen. Vi är glada att merparten åkte dit och det är skönt att få bort dem från gatan. Dessutom så är vår personal riktiga eldsjälar och vill verkligen tuffa på. Brott lönar sig inte, konstaterar Fredrik Rosenvik.

Annons