Var startar unga e-handelsbolag någonstans?

Betalleverantören Payson har med hjälp av data ifrån Allabolag och Statistiska centralbyrån kartlagt var flest unga startar e-handelsbolag.

Unga vuxna, som man i undersökningen kallar gruppen mellan 18 och 35 år, är mest benägna att starta e-handel i Stockholm. Vilket kanske inte är helt oväntat. Stockholm följs även av storstadsregionerna Göteborg och Malmö.

Sämst på att få unga att dra igång e-handel är Norrbotten, Gävleborg och Västerbotten, enligt undersökningen.

Annons
Annons

– Att starta e-handelsföretag har aldrig varit lättare och med de låga initiala kostnaderna vågar många unga över hela landet ta chansen att driva eget online. Den ökade konkurrensen höjer dock kraven på företagen, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

Stockholm och Göteborg leder alltså utvecklingen men det ska inte bara vara i storstäderna som unga vuxna startar e-handelsföretag. Enligt Payson är Jämtland, Uppsala, Halland och Jönköping alla län där entreprenörsandan lever starkt online.

Mest unga män

Undersökningen visar också att en majoritet av de unga e-handelsföretagarna är män. I hela landet ligger andelen kvinnor på 40 procent och minst jämlikt är det i Kalmar där siffra är 23 procent.

Endast i två län är majoriteten av de unga e-handlarna kvinnor. Gotland kan stoltsera med 62 procent unga kvinnliga e-handelsentreprenörer och Södermanland med 51 procent.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!