Varannan svensk e-handlar från utländska nätbutiker

Fri frakt och säkra betalningar är viktigast när svensken handlar över gränserna, något som nästan hälften av nätkunderna gjort det senaste året.

En ny undersökning från PayPal, genomförd av Ipsos, visar att 72 procent av de svenska Internetanvändarna har handlat online de senaste 12 månaderna. Inga chockerande siffror men undersökningen visar samtidigt att vi blir allt mer vana vid att e-handla över gränserna.

Hela 46 procent uppger att de har handlat i utländska nätbutiker under samma period. För 40 procent av konsumenterna är det till och med oväsentligt huruvida nätbutiken är baserad i Sverige eller utomlands.

Annons

USA är det mest populära landet att e-handla ifrån och 22 procent av de svenska e-handelskonsumenter har shoppat från andra sidan Atlanten de senaste 12 månaderna. Storbritannien och Kina kommer på andra plats med 18 procent, medan 15 procent uppger att de handlat från tyska e-handlare.

Smartphones fortsätter att knappa in

Inte helt oväntat föredrar svenskarna att e-handla från utlandet om det erbjuds fri frakt och ett säkert sätt att betala. 48 procent av dem framhåller fri frakt medan 43 procent väljer säkerheten som den viktigaste faktorn vid ett nätköp utomlands.

För dem som väljer bort utländska e-handlare handlar det ofta om oro kring att behöva betala tullavgifter och skatter. Nästan varannan av de e-handelskonsumenter som endast handlar i svenska nätbutiker uppger att det är den främsta anledningen till att de väljer bort utländska nätbutiker. Höga fraktkostnader kommer dock tätt efter.

Datorn är fortfarande den mest populära enheten vid onlineshopping, men smartphones fortsätter att knappa in. 28 procent av de svenska e-handelskonsumenter har gjort minst ett inköp med en smartphone under de senaste 12 månaderna och 19 procent har använt en surfplatta för att e-handla.

– Vi räknar med att antalet köp via mobil kommer att öka dramatiskt. Men det förutsätter att betalningar via mobil inte upplevs som krångliga. Ingen vill sitta och knappa in sitt kortnummer i mobilen när man väl bestämt sig för att köpa något, säger Mårten Barkman, vd PayPal Skandinavien.

Annons