Videomöten med doktorn ska ge krya patienter

Vårdtjänsten Kry har ännu inte slagit igenom på bred front men nu kan det vara på väg att lossna för videomöten inom vården.

Tidigare i år lanserades Kry.se, en digital tjänst där patienter kan prata med läkare via videmöte med hjälp av sin dator, surplatta eller telefon. I somras inleddes ett samarbete med LloydsApotek men ännu har man inte slagit igenom på på bred front. Men nu kan det vara på väg att lossna.

Igår blev det nämligen klart att Jönköpings län kommer att erbjuda videomöte med läkare via Kry, till samma villkor och pris som ett fysiskt möte, rapporterar Dagens Medicin.

Annons

– Varför vi valde Kry är för att de har testat det här innan och har sett vad som fungerar, för patienten och vårdgivaren upplevs det mera färdigt. Om man exempelvis tittar på symtomformulär har Kry provat det på 800 patienter, säger Ulf Österstad, läkare och verksamhetschef för projektet, till Dagens Medicin.

Får samma status som ett fysiskt möte

I uppstartsfasen är det bara tre av 31 vårdcentraler i regionen som marknadsför projektet, men beroende på efterfrågan kommer tjänsten att marknadsföras även på de 28 andra vårdcentralerna.

– För oss är det inte viktigt att det går snabbt och att det kommer många patienter på en gång, för oss är det viktigt att det blir bra, säger Ulf Österstad.

Men Jönköpings län är inte ensamma om att hoppa på det digitala tåget. Enligt nyhetssajten Breakit kommer även Stockholms landsting att erbjuda videomöte med läkare från och med den 1 januari 2016.

De båda avtalen innebär att ett läkarbesök via videolänk betraktas som ett vanligt besök i primärvården, och därmed kan bokas till samma kostnad som ett fysiskt möte. En kostnad som tidigare varit mer än dubbelt så hög om man valt att göra läkarbesök i form av videosamtal.

Det innebär samtidigt att tjänsten blir gratis för barn och att den täcks av högkostnadsskydd för vårdtagare som har frikort och är folkbokförda i respektive län.

Annons