Vietnam inför hårdare lagar för landets E-handlare

Internet håller på att förändra Vietnam, lite väl fort enligt regeringen. Därför har man infört nya hårdare lagar för att få bättre kontroll på vad som händer på nätet. Landets invånare kan nu bötfällas med upp till 5 000 dollar om de inte följer de nya reglerna kring e-handel och sociala medier.

Vietnams regering verkar nu göra sitt bästa för att reglera vad landets invånare har för sig på nätet. Både när det gäller e-handel och invånarnas aktivitet i sociala medier.

För att bedriva näthandel i Vietnam krävs nu bland annat en särskild e-handelslicens, annars riskerar man böter på mellan 200 till 1 000 dollar. Och skulle man inte rapportera eventuella förändringar på sajten, eller i det man erbjuder, kan man bötfällas med samma summa.

Annons

Skulle det vara så att e-handelssajten innehåller falsk eller felaktig information är böterna ännu högre, mellan 1 000 till 1 400 dollar. De största böterna får man dock om man bryter mot tidigare nämnda regler med avsikt. Då kan den totala summan landa på 5 000 dollar.

Det här är något som man nu tror kan påverka e-handeln i landet negativt, och som mycket väl kan hindra nya e-handelssajter att starta igång sin verksamhet. Särskilt mindre aktörer som vill testa sin idé vid sidan om en annan verksamhet.

Fängslat bloggare

Men det är inte bara e-handeln som får känna på de nya hårdare reglerna. Även när det kommer till sociala medier har det införts ett nytt bötessystem.

En ny lag har begränsat möjligheterna att skriva kommentarer i sociala medier som kan uppfattas som, ”propaganda mot staten”, med böter på upp till 5 000 dollar som påföljd.

Den nya lagen är den senaste i en serie åtgärder mot yttrandefriheten. Landets kommunistiska regim har dömt och fängslat ett tiotal bloggare i år, och man har intensifierat sina ansträngningar ytterligare under de senaste månaderna.

I september tillkom en ny lag som förbjuder användare från att publicera nyhetsartiklar på bloggar eller i sociala medier. Det förklarar man med att sajter som Facebook och Twitter bara bör användas för att tillhandahålla och utbyta personlig information.

 

Annons

Källor: Tech in Asia, The Verge

Annons