Visma vill utrota OCR-nummer med QR-koder

Företaget Visma som är mest kända för sina bokföringsprogram lanserar nu en standard för QR-koder på fakturor. Företaget säger att en liten fyrkantig kod (QR) kan revolutionera all hantering av fakturor. Därför lanserar nu företaget en öppen standard, som alla ska kunna använda, för QR-koder på fakturor.

Koden skall innehålla allt en bank behöver för att genomföra en betalning. Detta nya sätt att betala fakturor skall förenkla för både företag och konsumenter säger Visma.

Annons

– Vi ser det här som ett genombrott för elektroniska betalningar. Vi vill att alla banker, programleverantörer och företag som printar fakturor får tillgång till tekniken – även våra konkurrenter, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Vad Visma vill åstadkomma är förstås att bankernas olika mobilappar får stöd för Vismas öppna standard och att konsumenter helt enkelt kan skanna QR-koden med sin banks app. Något som skall göra betalningarna enklare än dagens OCR-nummer. Nordea sägs redan ha hoppat på Vismas QR-koder.

– Vi anser att det är viktigt att förenkla både för privatpersoner och för företag. Med Vismas stora kundunderlag innebär det att vi ganska omgående får många fakturor med QR-kod på. Med andra aktörers hjälp blir genomslaget ännu större. Vår målsättning är att skapa en ny de facto-standard som alla kan använda, säger Rolf Dahlberg.

Källa: Press

Annons