Walmart slänger ut Amazons trojanska hästar

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att världens största detaljhandelskedja, Walmart, kommer sluta sälja Amazons läsplattor. Detta är förmodligen ett svar på det pågående krig som Amazon för mot de fysiska butikerna.

Walmart är inte den första stora kedjan i USA att slänga ut Amazons mediaplattor och Kindle-läsare. Tidigare i år ska även Target ha tagit ett liknande beslut och börjat fasa ut Amazons produkter.

Detta är med största sannolikhet ett svar på Amazons, ofta aggressiva, försök att ta kunder ifrån fysiska butiker. Något som även startat en motattack, ledd av konsumenter, riktad mot e-handelsjätten.

Annons

Att världens största detaljhandelskedja nu slutar sälja Amazons olika e-boksläsare och mediaplattor, med varumärket Kindle, visar hur de stora kedjorna ser på nätföretaget.

"Vi har nyligen fattat beslutet att inte sälja Amazon mediaplattor och e-boksläsare bortom vårt befintliga lager och åtaganden gällande inköp," meddelade Walmart i ett PM till butikschefer på onsdagen. "Detta inkluderar alla Amazon Kindle modeller, nuvarande och nyligen lanserade."

En trojansk häst

Detaljhandels-analytikern Sucharita Mulpuru, på Forrester Research, ser även Amazons olika läsare som trojanska hästar. Hon menar att Walmart skulle ha slutat sälja dessa för länge sen.

Amazons olika Kindle-läsare och mediaplattor är förstås fönster in i Amazons ekosystem av böcker, filmer och musik. Det är ungefär som att en fysisk bokhandlare hade sålt Adlibris läsplatta. Något vi gissar inte kommer hända inom den närmaste tiden.

Walmart har ännu inte gett ett officiellt uttalande gällande sitt PM till butikerna. Det som förmodligen kommer hända nu är att Walmart förlorar en stor del av försäljning av e-boksläsare, då Kindle i princip äger denna marknad, och Amazon förlorar en stor fysisk närvaro av sina plattor.

 

Källa: Reuters

Annons
Annons