Webhallen utökar sin satsning på kryptovalutor

Bitcoin Cash joinar Bitcoin i kassan.

I slutet av 2017 så berättade vi om problemet med höga transaktionsavgifter för kryptovalutan Bitcoin. Ett problem som berodde på det då astronomiskt ökande intresset för just Bitcoin - alla kryptovalutors moder.

LÄS ÄVEN: Bakslag för Bitcoin - svenska näthandlare fortsatt positiva

Annons
Annons

Webhallen är den största svenska e-handeln som tar emot Bitcoin och de sade sig då inte se någon stor påverkan på antalet order som betalats med kryptovalutan. De såg istället det ökade intresset som något positivt och planerna var att utöka antalet kryptovalutor, snarare än att dra tillbaka satsningen.

Häromdagen var det dags och Webhallen meddelade då stolt till sina kunder att de nu inte bara tar emot Bitcoin, utan även systervalutan Bitcoin Cash.

- Under dagen har vi lagt till #BitcoinCash som betalningsalternativ i vår webshop, vilket blir ett komplement till Bitcoin. Vilken är nästa valuta du tycker att vi borde lägga till? skrev företaget på Facebook.

"Inte skalat tillräckligt väl"

Bitcoin Cash sägs lösa flera av de problem som Bitcoin lider av.

- För nästan exakt fyra år sedan införde vi Bitcoin som betalmedel, och sedan dess har allmänhetens intresse för kryptovalutor ökat kraftigt. Att gå in på hur BTC fungerar är något tekniskt komplicerat, men tekniken har helt enkelt inte skalat tillräckligt väl för att möta efterfrågan. Det har inneburit att man världen över har haft problem med väntetider på transaktioner, samt ökade transaktionskostnader, säger Webhallens kommunikationschef Fredrik Rosenvik till Ehandel.se.

LÄS ÄVEN: Nyckeln till Bitcoins enorma framgång

Bitcoin Cash ska, enligt Fredrik Rosenvik, erbjuda låga transaktionsavgifter, samt att dess nätverk kan hantera fler transaktioner per sekund än Bitcoin. Webhallen erkänner att de nu sett en liten nedgång i antalet köp med Bitcoin, men exakt vad det beror på ska vara svårt att säga:

- Vi har sett en mindre nedgång i BTC-transaktioner, men det är svårt att uppskatta hur stor andel som beror på ökade transaktionsavgifter, eller hur många kryptoentusiaster som valt att sitta lugnt i båten när värdet på BTC sjunkit. Med Bitcoin Cash som alternativ, samt framtida Lightning-uppdateringar till Bitcoin-nätverket, räknar vi med att ännu fler kommer att få upp ögonen för kryptovalutor, säger Fredrik Rosenvik.

Annons
Annons

"Tittar på flera andra kryptovalutor"

Bitcoin står alltså även inför en uppgradering, som ska lösa problemen som kryptovalutan dras med. För Webhallens del blickar man gärna framåt och tittar redan nu på att ta emot fler kryptovalutor än Bitcoin och Bitcoin Cash.

- Vi fortsätter att titta på flera andra kryptovalutor och utvärderar kontinuerligt, baserat på dels på kundfeedback, men också rent tekniskt gällande hur det går att integrera med befintliga system.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!