Yahoo undviker skattmasen i avknoppning av Alibaba

Yahoo har den senaste tiden brottats med vad man ska göra med sitt innehav i Alibaba. 2005 köpte man 40 procent av det kinesiska företaget och sedan dess har, som vi vet, e-handeln vuxit ordentligt. Yahoos innehav har sedan dess minskat men är efter börsnoteringen av Alibaba värt tiotals miljarder dollar.

Yahoo hade lovat att sälja hälften av aktierna innan börsnoteringen av Alibaba, men Yahoos VD Marissa Mayer fixade i slutändan en deal för att få behålla lite mer. Nu jobbar dock Yahoo för att separera sig ifrån e-handelsjätten och maximera värdet för sina aktieägare.

Som en del i börsnoteringen av Alibaba förra året sålde Yahoo aktier i företaget för närmare 10 miljarder dollar. Detta resulterade i att man fick betala 3 miljarder dollar i skatt.

Annons

Yahoos nuvarande aktier i Alibaba ska vara värda runt 40 miljarder dollar och skattesmällen på dem skulle inte vara liten, runt 16 miljarder spekuleras det.

Det är inte konstigt att Yahoo därför jobbat med skattelagen för att hitta en väg att spinna av innehavet i Alibaba utan för stora monetära konsekvenser.

SpinCo ska fixa skattefri delning

I samband med deras bokslut i förra veckan tillkännagav man planen för aktierna i Alibaba. Yahoo kommer att skapa ett nytt bolag, "SpinCo", som kommer att ta över innehavet i Alibaba utan att skatteverket vill ha sin del av kakan. SpinCo kommer efter separationen att äga alla av Yahoos aktier i Alibaba.


Hur Yahoo ska slippa betala skatt på Alibaba

För att lyckas med detta skattetekniska trick måste dock SpinCo även innehåll en aktiv del och därför flyttas även en del av Yahoo över till företaget. Denna del kallar de kort och gott ATB och det ska handla om en "legacy ancillary business" men Yahoo har inte klargjort exakt vad det innebär, eller vad den innehåller.

Enligt skatteexperter spelar det ingen roll hur stor denna ATB-enhet är, det viktiga ska vara att den har varit verksam i över fem år.

– Jag är stolt och glad över att kunna presentera en plan för en skattefri avknoppning av vårt innehav i Alibaba. Under hela min tid med företaget, har vi arbetat outtröttligt på ett skatteeffektivt alternativ som skulle maximera värdet av vår investering i Alibaba för våra aktieägare. En skattefri spin-off åstadkommer detta och levererar värde direkt och uteslutande till våra aktieägare, säger Marissa Mayer, VD för Yahoo.

Annons

 

Källa: Press, Slate, GigaOm

Annons