Zalando får miljonstöd från den tyska staten

Modejätten Zalando, med svenska Kinnevik som största ägare, har fått stora subventioner från tyska staten och ett flertal tyska delstater. Något som mött kritik i landet från flera mindre handlare som inte anser att de kan konkurrera på lika villkor.

Flera medier rapporterar om hur den Kinneviksdelägda modesajten Zalando får enorma subventioner från den tyska staten och delstaterna Berlin, Thüringen och Brandenburg. Zalando, som troligen kommer att börsnoteras i september, ska vara en av de största mottagarna av subventioner i hela den tyska detaljhandeln.

Totalt ska det röra sig om subventioner på cirka 35 miljoner euro under de senaste åren. Bland annat fick Zalando etableringsstöd för sitt nya logistikcentrum i östtyska Erfurt på 22,4 miljoner euro.

Annons

Försvarar subventionerna

Det här är något som mött en hel del kritik i Tyskland. Rudolf Hickel, professor i ekonomi vid universitetet i Bremen, betecknar Zalandos agerande som ”hänsynslös subventionsjakt” på bekostnad av små och medelstora företag. Något som flera mindre företagare håller med om.

– Mot en sådan konkurrent har vi inte en chans. Kunderna kommer bara för att prova kläder som de sedan beställer hos Zalando, säger Maren von Holz, som nu valt att stänga sin klädbutik i Hamburg.

Uwe Höhn, Thüringens socialdemokratiske ekonomiminister, försvarar dock stödet och påpekar att Zalando har skapat över 2 000 arbetstillfällen i en struktursvag region med hög långtidsarbetslöshet.



Källa: Frontal21, SvD

Annons