Zalando får svidande kritik efter lageravslöjande

En lagerskandal alá Amazon har uppdagats vid ett av Zalandos lager i tyska Erfurt. Enligt den tyska TV-kanalen RTL är arbetsmiljön vid det tyska lagret undermålig och präglas av "konstant rädsla". Zalando försvarar sig och hävdar att nästan 88 procent av de anställda trivs med sina jobb.

I höstas wallraffande en BBC-reporter som plockare på en av Amazons distributionscentraler i Storbritannien. Han kunde då vittna om dåliga arbetsförhållanden och låga löner. Nu har en tysk reporter vid RTL:s program Extra, gjort något liknande.

Under tre månader har journalisten wallraffat som lagerarbetare på Zalandos logistikcenter i tyska Erfurt som har drygt 2 000 anställda. Och reportern beskriver arbetsförhållanden som undermåliga och att det råder ett klimat ”som präglas av ständig rädsla”.

Annons

Reportern ska vid ett skift varit tvungen att gå 2,7 mil och att chefen sagt att sittande ogillades. En annan anställd som filmats av TV-kanalen säger också att ambulans måste tillkallas till lagret i princip varje dag.

Värnar om sina anställda

Kinneviks-ägda Zalando försvarar sig och hänvisar bland annat till en enkät som visar att nästan 88 procent av de anställda trivs med sina jobb. En talesperson säger också att man lider av vissa barnsjukdomar på sina logistikcentra, och att vissa anställda inte varit vana vid de långa avstånd som täcks i jobbet.

Enligt talespersonen tillkallas ambulans till lagret en till tre dagar i veckan. Delvis för att man är en av de största arbetsgivarna i Erfurt, men också för att man vill värna om anställda som säger sig må dåligt. En av de vanligaste klagomålen ska vara att någon skurit sig på papper.

– Vi är i en ständig process med att förbättra våra rutiner och vi är ännu inte i närheten av att vara perfekta, säger en talesman för bolaget.

Reportaget har utlöst kraftiga reaktioner bland kunder och anställda på sociala medier och många uppmanar till bojkott av e-handlaren enligt RTL.

Källor: RTL, Financial Times
 
Uppdatering:
Zalando bemöter kritiken i sin helhet här på sin brittiska sida.

Annons